Siyasi Tahliller 1430 - 2009
[2009-12-22] :: Son günlerde Sudan Halk Kurtuluş Hareketi ile Ulusal Kongre Partisi arasında yarı gerginliğin sürdüğü mülahaza edilmiştir: Muhalefet güçleriyle birlikte Cuba Konferansı yapılmış, kalabalık yürüyüşler ve mitingler düzenlenmiştir…. Oysa Sudan Halk Kurtuluş Hareketi'nin muhalefetin içerisinde değil de hükümet içerisinde olduğu sanılmaktadır. Ardından Selvakir'in Afrika ile Avrupa turları gerçekleşmesi ve Amerikan elçisi "Gration'un" başarısızlığı hakkındaki söylentilerin yayılmasının yanı sıra parlamento, bu hafta içerisinde Sudan Kurtuluş Halk Hareketi'nin muhalefetine rağmen ulusal güvenlik yasasını onaylamış ve bugün de, yani 22.12.2009'da Sudan Halk Kurtuluş Hareketi'nin oturumu boykot etmesine rağmen referandum yasasını da onaylamıştır. O halde Sudan Halk Kurtuluş Hareketi ile Ulusal Kongre Partisi arasındaki bu gerginliğin gerçek bir gerginlik olduğunu söylemek mümkün müdür? Şayet böyleyse Hareket, sadakatini Amerika'dan Avrupa'ya özellikle de İngiltere'ye çevirdiği anlamına mı gelmektedir? Yoksa bu, Amerika'nın çevirdiği sanal bir gerginlik midir? Yeni
|
|
[2009-12-15] :: Bugünlerde özellikle Avrupa ve Amerika'daki medyada, önümüzdeki 2011 yılında yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde aday olmayacağını açıklayan Hüsnü Mübarek'ten sonra Mısır'ın gelecek devlet başkanı hakkındaki analizler artmıştır. Bu bağlamda Cemal Mübarek, Eymen Nur, Muhammed el-Baraday, Amr Musa… ve başkalarının isimleri geçmektedir. Ancak bu ifadeler arasında en çok ön plana çıkanlar Cemal Mübarek'in yanı sıra Eymen Nur'un şansı olduğunu ifade eden analizlerdir. Bizler Cemal Mübarek'in babası gibi Amerika'ya sadık olduğunu biliyoruz. O halde özellikle Obama'nın ziyaretinin hemen öncesinde serbest bırakılmış olan Eymen Nur da aynı kafileden midir? Yoksa Eymen Nur Avrupa'nın adamlarından mıdır? Şayet bu doğruysa Avrupa özellikle de İngiltere, yıllardır Mısır'daki güçlü Amerikan nüfuzunun ardından Mısır'da kendisine bir dayanak olmasını mı arzulamaktadır? Yeni
|
|
[2009-11-28] :: Yemen'de neler oluyor? Bu, Husiler ile devlet arasında gerçekleşen yerel mezhebi bir çatışma mıdır? Yoksa yerel araçlarla gerçekleşen devletlerarası bir çatışma mıdır? Açıklamanızı rica ediyoruz. Allah sizleri hayırla mükafatlandırsın. Yeni
|
|
[2009-10-24] :: Dün, 23.10.2009 günü NATO Genel Sekreteri "Rasmussen", Obama'nın planı gereği NATO'nun alternatif füze savunma planını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Ayrıca Çek Cumhuriyeti de Polonya'nın kabul etmesinden iki gün sonra bu savunma sisteminin bir parçası olmaya hazır olduğunu teyit etti. O halde bu nasıl olur? Obama, 17.09.2009'da Polonya'ya füze savunma üsleri ve Çek Cumhuriyeti'ne radar üsleri kurmaktan vazgeçtiğini açıklamamış mıdır? Yoksa Obama'nın vazgeçtiğine dair bu açıklaması gerçek olmayıp güvenlik açısından Rusya'yı geçici olarak sakinleştirmeye yönelik bir aldatma mıdır? Şayet böyleyse Amerika, Rusya'nın gücünün büyümesine yönelik hesaplar yapmakta dolayısıyla onu sakinleştirmeyi önemsemekte dolayısıyla da Amerika'nın askeri üstünlüğü sarsılmış ve devletlerarası konjonktüre tahakkümü de zayıflamış mı olmaktadır?
|
|
[2009-10-04] :: İran'ı uranyum zenginleştirmesi hususundaki tutumunu değiştirmeye sevk eden şey nedir? Nitekim uzun seneler zenginleştirmenin bir dış ülke yerine İran'da yapılması üzerinde ısrar ederken Cenevre toplantısının, özellikle de bu toplantının akabindeki ikili Amerika-İran görüşmesinin ardından bugün İranlı yetkililer, daha önce reddettikleri şeyi kabul ettiklerini açıkladılar. Bu durumun açıklığa kavuşturulmasını rica ediyoruz. Allah sizleri hayırla mükâfatlandırsın.
|
|
[2009-09-19] :: Batı Türkistan'daki [Orta Asya: Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan ve Türkmenistan] siyasi durumun değişken bir durum olduğu mülahaza edilmektedir. Zira bazen bu yöneticilerin Rusya'nın şemsiyesi altında iken bazen de Amerika'ya doğru hareket ettiklerini görmekteyiz… Ve hakeza. O halde bu cumhuriyetlerdeki mevcut siyasi durumun açıklanması mümkün müdür? Allah sizi hayırla mükafatlandırsın.
|
|
[2009-07-03] :: Türkiye-Suriye sınırına mayın döşenmesi meselesinin hakikati nedir? Nasıl ve ne zaman tamamlanmıştır? Buna dair devletlerarası çatışma ilişkisinin boyutu nedir? Allah sizi hayırla mükâfatlandırsın!
|
|
[2009-06-18] :: 12.06.2009 günü İran’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Açıklanan resmî sonuçlara göre oyların %62,6’sını şu anki Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, %33,7’sini rakibi olan Mir Hüseyin Musavî aldı. Diğer iki rakip ise küçük bir oranda oy kazandı. Bunun üzerine Musavî ve taraftarları, seçim sonuçlarına hile karıştırıldığı iddiasında bulunarak Musavî’nin taraftarları, 15.06.2009 günü, izinsiz protesto yürüyüşleri ve gösteriler düzenledi. İran güvenlik güçlerinin, göstericileri dağıtmak istemesiyle de açıklandığı üzere Tahran’da yedi kişinin ölümüne ve 29 kişinin yaralanmasına yola açan isyan ve şiddet eylemleri baş gösterdi. O halde bu olaylar, İran’da devletlerarası bir çatışmanın meydana geldiğini mi göstermektedir? Yoksa bu, görev paylaşımına yönelik güç odakları arasındaki içsel bir çatışma mıdır? Ayrıca Amerika ve Avrupa’nın bu olaylardaki varlık boyutu nedir?
|
|
[2009-05-31] :: Kuzey Kore, 25.05.2009 günü, başarılı bir nükleer deneme gerçekleştirdiğini duyurdu. Daha önce de 08.05.2009 günü, nükleer gücünü güçlendirme tehdidinde bulunmuş, Obama yönetimini kendisine karşı saldırgan eylemleri sürdürmekle suçlamış ve altılı mütarekelere dönmeyi reddetmişti. 27.05.2009’da ise kendisinin, “Amerika ile arasında imzalanan barışa bağlı kalmayacağını ve bunun da Güney Kore’nin nükleer silahların yayılmasını engellemeye yönelik Amerikan güvenlik girişimine katılmasına bir tepki olduğunu” açıkladı. [el-Cezîra / 31.05.2009] O halde bu olaylar karşısındaki devletlerarası tutumun hakikati nedir? İşler, gerginlik yönünde bir savaşın patlak vermesi eşiğine doğru mu gidiyor? Yoksa savaş, uzak bir ihtimal olup işler, tekrar müzakerelere mi dönecektir?
|
|
[2009-05-30] :: Geçenlerde medya organları, malî krizin en kötü dönemlerinin sona erdiği, bazı Batılı devletlerinin ekonomilerinde iyileşme belirtileri görünmeye başladığı ve bunun da harcanan çabaların ilk meyvesi olduğu şeklindeki basın şirketlerinin tahminlerini yayınladılar. Bu basın raporları, borsa ve banka karlarına ilişkin ekonomi ve siyasî uzmanlarının iyimser görüşlerine ve petrol fiyatının yükselişe geçmesinin de küresel ekonominin en düşük seviyeleri gördüğünün ve iyileşmeye başladığının bir göstergesi olduğunu, bunun da petrol fiyatlarının yükselmesine yol açtığı şeklindeki sözlerine yer verdi! O halde ekonomide bir iyileşme olduğu doğru mudur? Şayet böyle değil, bunlar da küresel malî sisteme olan güveni geri kazandırmaya yönelik sırf medya şişirmesi ise; o halde borsalardaki hisse senetleri ile emtia ve petrol fiyatının yükselmesindeki bu görünümleri ortaya çıkaran nedir?
|
|
[2009-05-23] :: 19.05.2009’da Sri Lanka Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa, televizyon kanalında: “Vatanımız, terörist ayrılıkçılardan tamamen kurtulmuştur” diyerek Hükümetinin Tamil Kaplanları savaşçılarına karşı zaferini ilan etti. Devlet televizyonu da Hükümet ile Tamil Kaplanları arasında yaşanan çarpışmaların durmasından sonra Tamil Kaplanları savaşçılarının liderinin cesedini gösterdi. Genelkurmay Başkanı Sarath Fonseka, bu olayı şu sözüyle değerlendirdi: “Birkaç saat önce ülkeyi tahrip eden teröristlerin lideri Vellupillai’nin cesedi bulundu.” Devlet Başkanı ise, “Amacımız, Tamilli sakinlerini isyancıların pençesinden kurtarmaktır. Şu anda bizlere düşen, bu özgür ülkede hep birlikte yaşamaktır” diyerek tedirgin olan Tamilli sakinlerinin korkusunu yatıştırmaya çalıştı. O halde Sri Lanka’daki çatışmanın gerçeği nedir? Bu, yerel mi yoksa bölgesel mi yoksa devletlerarası bir çatışma mıdır? Bu çatışmanın sonucu, kimin lehinedir? Artık adadaki çatışmanın sona erdiğini veya uzantısı olacağını söylemek mümkün müdür?
|
|
[2009-05-16] :: Ekonomik kriz, tüm dünyayı yiyip bitirmeye devam etmektedir. Mesela Amerika'nın birçok devlete özellikle de Çin'e büyük borçları vardır. O halde Amerika, dolar basarak Çin'e olan borçlarını kapatabilir mi yoksa IMF kanunları buna engel mi olur?
|
|
[2009-04-01] :: 1- 30.03.2009 Pazartesi günü, Arap Zirvesi Konferansı’nın 21.’si düzenlendi. Kararlaştırıldığı üzere iki gün sürmesi yerine konferans, aynı gün tamamlandı. O halde bu konferansın arkasında ne vardır ve kararlarının etkinlik boyutu nedir?
2- Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 23.03.2009’da, Irak’a iki günlük bir ziyarette bulundu. Bu ziyaret, otuz üç yıldan bu yana bir Türk Cumhurbaşkanı’nın ilk ziyaretidir. Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakan Maliki’nin yanı sıra Bölgesel Kürt Hükümeti’nin Başbakanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi. Neçirvan Barzani, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın kendisi ile bir araya gelmesinin, Türkiye tarafından Kürdistan Bölgesi’nin tanınmasıdır şeklinde bir açıklama yaptı. [Habertürk Kanalı / 25.03.2009] Ayrıca Talabani, Türkiye Cumhurbaşkanı ile düzenlediği basın toplantısında şöyle dedi: “PKK, ya silahı bırakmalı yada çekip gitmelidir.” [Radyo Sava / 23.03.2009] O halde bu, Türkiye’nin Irak Devleti’nin içerisinde olmak üzere Irak Kürdistan Bölgesi’ni tanıması karşılığında Türkiye’deki PKK’nın Irak’taki varlığının sona erdiği anlamına mı gelmektedir? Dolayısıyla Irak Kürtleri, Amerika’nın kendilerine verdiği Irak’tan bağımsız bir devlet sözünden ümit mi kestiler? Ayrıca bu, devletlerarası boyutlu bir ziyaret midir, yoksa Irak ile Türkiye arası ilişkilerle mi sınırlıdır?
3- Şeyh Şerîf Ahmed, Somali Devlet Başkanı oldu. O halde bu, iki sene önce olduğu gibi İslâmî Mahkemeleri’nin Somali’ye geri döndüğü anlamına mı gelmektedir? Eğer durum bu şekilde ise İslâmî Mahkemelerden olduğu veya ona yakın olduğu halde ne diye Mücahit Gençler Hareketi, ona karşı durmaktadır? Eğer Şeyh Şerîf, inhirafa uğramış ve Mücahit Gençler Hareketi de bu değişiminden dolayı ona karşı duruyorsa bu Mücahit Gençler Hareketi’nin sadık ve muhlis bir hareket olduğu anlamına mı gelmektedir?
|
|
[2009-03-21] :: Geçen hafta Pakistan’da Hükümet ile Nevâz Şerîf arasında işler kızıştı. Zîra Nevâz Şerîf, 15.03.2009 günü, ev hapsine alındı, ardından ev hapsine meydan okudu… Sonra Amerika Dışişleri Bakanlığı, Nevâz Şerîf ve Zerdarî ile temas kurdu… Ardından kriz sona erdi ve Hükümetin, 16.03.2009’da yargıçları göreve iade etme kararı almasıyla Nevâz Şerîf sakinleşti… O halde işler niye kızışarak gerginleşti, ardından da Amerika teması ile sakinleşti? Ayrıca neden bu kriz sırasında Amerika, Pakistan Hükümeti ve medya… diğer muhalefet liderleri olmaksızın Nevâz Şerîf üzerine odaklandılar?
|
|
[2009-03-13] :: İslâm’ın Nijerya’ya girişi ve bundan sonra nasıl yönetildiği hakkında herhangi tarihsel bir bilgi var mıdır? Ayrıca Nijerya’nın siyasî durumu nedir?
|
|
[2009-02-20] :: Pakistan Hükümeti, 15 Şubat 2009’da, Pakistan Talibanı destekçileri ve Tatbiku’ş Şerîa el-Muhammediye Cemaati ile bir anlaşmaya vardığını açıkladı. Anlaşma maddeleri, Svat Vadisi bölgesinde İslâm’da ukûbat nizâmının tatbik edilmesini içermiş ve Taliban hareketi de ateşkes ilan etmiştir… Zîra Taliban Hareketi Resmî Sözcüsü Muslim Hân şöyle demiştir: “Taliban Hareketi, iyi niyet gösterisinde bulunmak için tek taraflı ateşkes ilan etmiştir. Dolayısıyla savaşçılarımız, Pakistan güvenlik adamlarına ve hükümet kurumlarına saldırmayacaktır.” Ancak o, savaşçıların mevzilerinde kalmaya devam edeceklerini ve uğrayacakları herhangi bir saldırı karşısında kendilerini müdafaa edeceklerini de eklemiştir. Anlaşma, dâhili ve hârici olmak üzere birçok eleştirilere yol açmıştır. O halde bu anlaşmanın arka planında ne vardır? Svat Vadisi’nde barışı sağlayacak mıdır?
|
|
[2009-02-18] :: Biliyoruz ki Amerika'da ekonomik krizin başladığı sırada dolar, euro karşısında büyük oranda değer kaybetti. Ancak ekonomik kriz Amerika'da hala sıcaklığını korumasına rağmen son günlerde doların euro karşısında değer kazandığını mülahaza ettik. O halde Amerika'da kriz hala sürmesine rağmen doların euro karşısında değer kazanmasının nedeni nedir?
|
|
[2009-02-18] :: Bilindiği üzere Adalet ve Eşitlik Hareketi, Fransa adına çalışmaktadır. O halde nasıl olur da Sudan Hükümeti ile Katar’da bir araya gelerek İyi Niyet Anlaşması yaptığını ilan edebilir? Ayrıca ilgili devletlerin bu anlaşmaya ilişkin tutumları ve tepkileri nedir? Bu, Amerika ile Avrupa’nın, el-Beşîr’in suçlanması hususunda orta bir çözüme ulaşmak üzere oldukları anlamına mı gelmektedir?
|
|
[2009-02-10] :: Obama’nın yeni Amerikan yönetimini teslim almasından beri, bazı Amerikan yetkililerin yanı sıra Karzâi’nin açıklamalarının, Karzâi ile Amerika arasındaki ilişkinin gerildiğini gösterdiği mülahaza edilmiştir. Bunun yanı sıra Karzâi, Afganistan’ın Şanghay İşbirliği Örgütü’ne olan şeref üyeliğinden faydalanmak amacıyla bazı açıklamalarında, tutumlarında ve silahlanma alanında Rusya ve Çin yanlısı eğilimlere sahiptir. O halde ilişkinin fiilen gergin olması, gerek adaylığını engellemek, gerek bu sene yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde kaybetmesini sağlamak, gerekse öldürmek yoluyla olsa bile Amerika’nın artık Karzâi ile devam etmek istemediği anlamına mı gelmektedir? Yoksa bunlar, Karzâi’nin yeniden seçilmesi için insanlar karşısındaki imajını düzeltmek amacıyla Amerika ile müttefik olduğu açıklamalar ve tutumlar mıdır? Ayrıca Amerika, onun gibi bir ajan bulabilir mi? Eğer varsa kimdir?
|