Siyasi Tahliller 1429 - 2008
[2008-12-26] :: 23.12.2008 günü, Gine’nin başkenti Conakry’de askeri bir darbe yapıldığı ilân edildi. Bu da Gine Devlet Başkanı General Lansana Conte’nin ölümünün ilân edilmesinden dört saat sonra gerçekleşti. Ertesi gün darbeciler, “Demokrasi ve Ulusal Kalkınma Konseyi“ adı altında bir danışma konseyinin oluşturulacağını ve birinci günü devlet radyosu tarafından darbecilerin açıklamasını duyuran Yüzbaşı Musa Dadis Camara’nın da bu konseyin başkanlığına atanacağını ilân ettiler. İlk etapta darbeye karşı çıkan Başbakanı, Genel Kurmay Başkanı destekledi ve darbecileri, hükümete bağlı kalmaya davet etti... Ancak Başbakan, daha üç gün geçmeden geri adım atarak darbecilere boyun eğdi! O halde meselenin hakikati nedir? Bu olay, darbecilerin devlet başkanının ölümünü istismar ettiği yerel bir durum mudur? Bölgesel mi, yoksa devletlerarası bir durum mudur? yeni
|
|
[2008-12-22] :: 18.12.2008 Perşembe günü Pakistan Dışişleri Bakanlığı, İslâmabad'daki Hindistan Büyükelçisi’nin Yardımcısını çağırtarak Hint savaş uçaklarının Pakistan hava sahasını ihlal etmesinden dolayı nota verdiğini bildirdi… Ayrıca Amerikan Savunma Bakanlığı yetkilileri, Hindistan Hava Kuvvetleri'nin saldırı için hazırlık yaptığına dair Washington'un elinde bilgi bulunduğunu açıkladılar. Mülahaza edilen odur ki Bombay saldırısının üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen, Hindistan'daki iktidar Kongre Partisi, bu konuya dair kesin bir karar alamadığı halde bu olay hala etkinliğini korumaktadır. Zîra Hindistan, bazen Pakistan ile olan gerilimi tırmandırmakla, bazen suçluların teslim edilmesini talep etmekle, bazen de Pakistan ile olan barış sürecini dondurmakla tehdit etmektedir. Nitekim daha önce de Leşker-i Tayyibe Cemaati'ni suçlamış ve Pakistanlı istihbaratçıların saldırganları eğittiğini ifade etmişti… Ardından bu tehditler, yerini sakinliğe bırakıyor ve mesele dönüp dolaşıp 17.12.2008'de olduğu gibi, Hindu Parlamentosu'nun terörle mücadele kanunlarının ağırlaştırılmasını ele almasına dayanıyor… Ardından da Pakistan hava sahasının ihlâl edilmesiyle yeniden gerginliğe dönüşüyor… Bu da bu olaylara ilişkin kesin bir karar almada Hint Hükümeti'nin şaşkınlık içerisinde olduğunu göstermektedir. O halde meselenin hakikati nedir? Bu olaylara ilişkin kesin bir karar almada Hint Hükümeti'ni şaşkınlığa iten faktör nedir? Ayrıca bu olaylar, yerel mi, yoksa bölgesel mi, yoksa devletlerarası bir eylem midir? yeni
|
|
[2008-11-28] :: Bugün, Etiyopyalı yetkililer, Somali'deki kuvvetlerini bu yılın sonunda geri çekme kararı aldıklarını açıkladılar. Bu açıklama, son aylarda Aden Körfezi ile Somali sahilleri açıklarında korsan eylemlerinin dikkat çekici bir şekilde artması üzerine gelmiştir. Nitekim bu eylemler, bir milyon varil petrol taşıyan Suudi bandıralı bir tankerin kaçırılmasıyla taçlanarak son günlerde daha dikkat çekici bir şekilde artmıştır. Diğer taraftan medya organları, 16.11.2008 günü, Somali'nin geçici Başbakanı Yûsuf Abdullah'ın; Mücahit Gençler Hareketi, ülkenin çoğunluğuna hakim oldu ve başkent Mogadişu'ya ulaşmak üzeredir şeklindeki açıklamasını naklettiler. Etiyopya ise, Somali'de kalmaktan ve orada korkunç kayıplar vermekten yakınmaktadır. Nitekim haber ajansları, 18.11.2008 günü, Adis Ababa'da düzenlenen "İGAD" devletleri dışişleri bakanlarının kongre kutlamalarında Etiyopya Dışişleri Bakanı'nın şu açıklamasını yayınladılar: "Açık bir şekilde tekrar vurgulamak isterim ki Etiyopya kuvvetleri, belirsiz bir tarihe kadar ağır sorumluluklar taşımayı sürdürmeye hazır değildir ve önemli olan böylesi zor bir zamanda Somalili liderlere doğru mesajın ulaşmasıdır." O halde bu, Amerika'nın kendi adına savaşmaları için görevlendirdiği ajanlarının hezîmete uğradıklarını ve daha fazla direnecek dermanlarının kalmadığını mı gösterir? Ayrıca 26.10.2008 günü imzalanan Cibuti Anlaşması diye bilinen anlaşmanın bu meseledeki rolü nedir? Son olarak her ne olursa olsun bu tür grupların yalnız başına teknik ve askerî açıdan böylesi düzenli eylemler yapması mümkün müdür, yoksa arkasında büyük devletler mi vardır?
|
|
[2008-11-02] :: Haber ajansları, bir tarafta Pakistanlı ve Afganlı yetkililerin, öteki tarafta Afganlı kabîle liderlerinin olduğu bir toplantının yapıldığı şeklinde bir haber yayınladılar. Bu da 28.10.2008 Salı günü yapılmıştır. Yine haber ajansları, bu toplantıya katılanların, Taliban silahlı grupları ile görüşülmesi gerektiği üzerinde anlaştıklarını belirttiler. O halde bu, Taliban ile görüşüleceği veya "görüşüldüğü" anlamına mı gelmektedir? Bu görüşmeler, nereye varır? Amerika'nın, Afganistan'dan çekilmesine, oradaki nüfuzunun sona ermesine, ardından da Taliban'ın yönetime geri dönmesine mi? Yoksa bu, dolaylı yada dolaysız şekilde Amerika'ya dost bir yönetime ortak olması için Taliban'ın aldatılmasına mı varır?
|
|
[2008-10-25] :: Darfûr olaylarına ilişkin Devletlerarası Cezâ Mahkemesi’ndeki el-Beşîr davası hangi noktaya ulaştı? Avrupa ile Birleşik Devletler arasındaki gerilim şiddetinin hafiflemesinin mülâhaza edilmesi, bu davalarda bir orta çözüme ulaşmak üzere oldukları anlamına mı gelmektedir?
|
|
[2008-09-09] :: 1. Pakistan’da Zerdârî’nin bugün Cumhurbaşkanlığı yemini edeceği bildirildi. O halde bu, Zerdârî’nin Amerikan maslahatlarının gerçekleştirilmesine hizmette Başbakan Gilânî’nin önüne geçtiği anlamına gelir mi? Şayet böyle değilse, Pakistan devlet başkanlığına gelmesinde Amerika’yı onu desteklemeye yönelten husus nedir? 2. Dimeşk’teki (Suriye’nin başkenti Şam) dörtlü zirvenin ardında ne vardır? Bağlılık açısından Suriye ile farklılık arzettiği halde Katar nasıl orada hazır bulunmuştur? Zîra Suriye ve Türkiye Amerika'ya bağlı iken, Katar İngiltere’ye bağlıdır.
|
|
[2008-08-19] :: Daha önceleri Amerikalı yetkililer Müşerref’in Amerika Birleşik Devletleri için bölgedeki menfaatlerini korumada ve nüfûzlarını pekiştirmede bir “hazine” (bulunmaz Hint kumaşı) olduğunu, Afganistan işgâlinde kendileri için kararlılıkla çalışan biri olduğunu sık sık yinelemişlerdi… Ve dün, 18.08.2008 günü (istifa edip) yönetimden ayrılırken Amerika onu terk etti. O halde bu nasıl olur? Yoksa burada İngiltere ile siyâsî bir çatışma vardır da İngiltere’nin Müşerref’i kovmada başarılı olması sonucu mu meydana gelmiştir? Ayrıca Müşerref’in Devlet Başkanlığı makamındaki yerini kimin alması beklenmektedir?
|
|
[2008-08-09] :: Moritanya'daki askeri darbe ve Rusya ile Gürcistan arasındaki Savaş hakkında Siyasi sorular ve cevaplar.
|
|
[2008-05-09] :: Lübnan’daki çatışmanın yeni bir merhaleye girdiği sözü doğru mudur? Şayet bu doğruysa, o zaman Lübnan “oyununun” şartlarında değişen nedir ki yeni bir merhaleye başlamıştır?
|
|
[2008-05-05] :: Dolar krizi halen sürüyor ve dikkat çekici oranda düşmeye devam ediyor. Bunu da petrol, altın ve diğer maden fiyatlarındaki artış izledi. Sonra bunu da gıda maddelerindeki artış izledi. Tüm bunlar, sürekliliği, şiddeti ve birkaç krizi kapsayan yapısı bakımından daha önce benzeri görülmemiş şekilde meydana geldi. O halde bu kriz, fiilî iktisâdî bir problem sonucu mudur, yoksa bunu hareketlendiren ve kızıştıran Amerikan politikasının parmağı mı vardır?
|
|
[2008-02-25] :: Türk askeri harekatı ve Kuzay Irak'ın Amerika için önemi.
|
|
[2008-02-20] :: Pakistan Seçimleri, Türk Askeri Harekatı, Kosova ve Bush’un Afrika Ziyareti.
|
|
[2008-01-08] :: Amerikan Başkanı George W. Bush'un, 09 Ocak 2008 Çarşamba günü başlayacağı Ortadoğu turu.
|