Soru-Cevap

 

بِسْـــمِ اللهِ الرَّحْمٰـــنِ الرَّحِيـــم

Soru-Cevap

 

Soru:

 

Birincisi: Kocanın spermi ile kadının yumurtası laboratuvarda birleştirilip ardından da döllenmiş yumurta, çocuğun gebeliğini kabul eden alternatif bir kadının (taşıyıcı annenin) rahmine konulmaktadır. Çünkü kadın, tıbbi olarak yada başka bir sebepten dolayı hamile kalamamaktadır. Bu caiz midir? Döllenmiş yumurta sahibi olan karı-kocanın evli olduklarının dikkate alınmasını rica ediyorum.

 

İkincisi: Şayet alternatif anne, erkeğin ikinci eşi olmuş olsa nasıl olur? Ortada buna izin veren herhangi bir şart var mıdır? Mesela kocanın, yumurtanın nakledilmesine rıza göstermeyip döllenmiş yumurtaya zarar vermesi halinde diğer eşini boşamakla tehdit etmesi gibi.

 

Cevap:

 

Kocanın spermi ile kadının yumurtası alınarak laboratuvarda bu ikisinin döllendirilmesi bunun ardından da döllenmiş yumurtanın alternatif bir anneye nakladilmesi caiz değildir…Bu caiz olmadığı gibi haramdır. Bilakis döllenmiş yumurtanın, yumurta sahibi anne eşe geri döndürülmesi gerekmektedir. Buda Allahuteala’nın şu kavlinden dolayıdır: وَالْوَالِدَاتُ يُرْضِعْنَ أَوْلاَدَهُنَّAnneler çocuklarını emzirirler.[Bakara 233] İstidlal yönü ise [الوالدات] “annler” kelimesinin [أولادهن] “çocukları” kelimesiyle bağlantılı olmasıdır. Yani bir çocuk dünyaya getirdiğinde çocuk onun çocuğu olur demektir. Bu nedenle kadının, bir başkasının çocuğunu doğurması caiz değildir.

 

Aynı şekilde Allahuteala, Âyet-i Kerime’de şöyle buyurmaktadır: إِنْ أُمَّهَاتُهُمْ إِلاَّ ٱللاَّئِى وَلَدْنَهُمْ Onların anaları ancak kendilerini doğuran kadınlardır.[Mücadele 2] Ve şu Âyet-i Kerime’de: وَاللّهُ أَخْرَجَكُم مِّن بُطُونِ أُمَّهَاتِكُمْAllah, sizi analarınızın karnından çıkardı[Nahl 78] Dolayısıyla doğuran, bizzat annedir. Dolayısıyla da kadının, annesi olduğu çocuğun dışındaki bir çocuğu doğurması helal değildir.

 

Ortada bu haramı işlemeye izin veren herhangi bir şart da yoktur. Kadın, yapmaması halinde boşanma yada bir başkasıyla tehdit edilse bile. Zira hak, tabii olmaya daha müstahaktır. Dolayısıyla bu durumda günah, kadını tehdit eden kimseye de döner.

 

Velhası: Kadının yumurtası ile eşinin sperminin laboratuvarda döllenmesi tedavisi gerektiğinde döllenmiş yumurtanın, kocanın ikinci eşi olsa bile alternatif herhangi bir kadına değil yumurta sahibi kadının rahmine geri döndürülmesi gerekir. Aksi taktirde haram olur.

 

   
H. 09 Safer 1433
    M. 03 Ocak 2012

 

 

Bu Cevabı İndirmek İçin Lütfen Tıklayınız!