Soru-Cevap

 

بِسْـــمِ اللهِ الرَّحْمٰـــنِ الرَّحِيـــم

Soru-Cevaplar

 

Soru-1: Bir kardeşimize işgal altındaki İslam beldelerinden birinde -Afganistan olması muhtemeldir- tıbbi klinikler açması teklif edildi. Bu klinikler, hem işgal altındaki bu beldenin rejimi hem de işgal güçleri ile sözleşme yapacaktır. Zira onlara tıbbi hizmetler verecektir. Aynı zamanda bu beldede gerekli olan ekipman ve donanımları sağlayacak Türkiye’deki bir tıbbi kuruluşa bağlı olacaktır.

O halde:

-Afganistan ve Filistin gibi işgal altındaki İslami bir beldede –merkezi Türkiye’de olan tıbbi bir kuruluşa bağlı- tıbbi klinikler açmanın şer hükmü nedir?

 -İşgal altındaki rejimin avenelerine ve bu beldedeki işgal kuvvetlerine sağlık hizmeti vermenin hükmü nedir?

-Türkiye’deki tıbbi bir kuruluşun –işgal altındaki İslami bir beldede inşa edilecek- klinikler açması, tıbbi ekipman ve donanımlar temin etmesi caiz midir?

-Bir şabın bu işi yapması, yani işgal altındaki bir beldede klinikler açması caiz midir? Bu şabın maaşını Türk tıbbi kuruluşundan alacağı, yani o, bir nevi işgal altındaki bu beldede bu kuruluşun temsilcisi konumunda olacağı bilinmelidir.

 

Cevap-1: İşgal kuvvetlerine tıbbi hizmet vermek caiz değildir. Şayet tıbbi kuruluşun işgal altındaki bu beldede açacağı tıbbi klinikler, işgalcilere değil de işgal altındaki beldenin halkına hizmet verecekse bu kliniklerin işi caizdir. Fakat işgalcilere tıbbi hizmet verecekse bu caiz değildir. İşgal edilen beldedeki bu tıbbi kliniklerde çalışacak olan şab açısından da böyledir. Zira onun işgalcilere tıbbi hizmet vermesi caiz değildir.

 

 

Soru-2: Bize fiilen harbi devletlerle ticari mübadelenin/ilişkinin haramlılığına ilişkin olarak 06.02.2006 tarihli detaylı bir cevap göndermiş ve Amerikan malları üzerinde durmuştunuz. Bilindiği üzere Çin, Doğu Türkistan’ı işgal etmekte, orada fesat saçmakta, kadın, çocuk ve yaşlı olmak üzere Müslümanları katletmektedir… Böylece Çin, Müslümanlar açısından fiilen muharip devletler sınıfına girmektedir. Binaenaleyh aynen Amerika’ya olduğu gibi ona karşı fiili savaş hali mi alınmalıdır? Yani ithalat ve benzerleri gibi Çin ile doğrudan herhangi ticari ilişkiye girmek haram mıdır? (Türk pazarlarındaki) üçüncü bir taraftan Çin mallarını satın almak caiz midir yoksa aynı şekilde buda mı haramdır? Bildiğiniz üzere pazarlardaki malların büyük bir çoğunluğunun kaynağı Çin’dir. Bunu açıklamanızı rica ediyoruz. Allah sizleri hayırla mükafatlandırsın.

 

Cevap-2: Doğrudan ilişkiye girilmesi halinde fiilen muharip devletlerle ilişkiye girmek caiz değildir. Fakat üçüncü bir tarafla olursa bu caizdir. Yani doğrudan fiilen muharip devletlerin malını satın almak caiz değildir. Fakat bu malı fiilen muharip devletlerden satın alan bir Türk tüccardan satın almışsan bunun günahı size değil bu tüccara aittir. Bu ise Afganistan ve Irak’ı işgal eden Amerika ve onunla birlikte ortak savaşan devletler gibi Müslümanların beldelerini işgal eden ve kendisiyle savaş halinin olduğu her ülkeye intibak eder.

 

   
H. 29 Şaban 1431
    M. 10 Ağustos 2010

 

 

Bu Cevabı İndirmek İçin Lütfen Tıklayınız!