- Basın Açıklaması - Araçlara Vergi Dayatmak ve İnsanların Mallarını Batıl Yolla Yemek, Şeran Haramdır
Ulusal Konsey (parlamento), ulaşım ve taşıma araçları da dahil istisnasız tüm araçlara vergi dayatılmasıyla ilgili yasayı büyük bir çoğunlukla onaylamıştır. Nitekim, her bir aracın motorunun boyutuna göre yıllık olarak (50-200-250) cüneyh ödenecektir. Bu da Konseyin, temsilcilerin sert alkışlarının ortasında 2013 yılına ait devlet bütçesini onayladığında olmuştur!!
İşte bu, halkı temsil ettiklerini iddia eden parlamento üyelerinin ikinci alkışlamaları olmuştur. Zira onlar, halkı yardıma muhtaç olan bu ülkedeki yeni vergilerin dayatılması aracılığıyla artan yükleri alkışlamışlardır. Nitekim birincisi, devletin birkaç ay önce yakıt fiyatlarını artırdığında olmuştu. Buda onların bu halkı temsil etmediklerini, ancak onları halkı temsil etmeleri için getiren rejimi temsil ettiklerini teyit etmektedir.
Hizb-ut Tahrir / Sudan Vilayeti olarak bizler, bu yeni vergilerin dayatılması bağlamında aşağıdaki gerçekleri vurgularız:
Birincisi: 2013 yılına ait bütçenin 2012 yılına ait bütçeden hiçbir farkı yoktur. Zira her ikisi de İslam esasına dayanmamakta, bilakis fakiri daha fakir zengini de daha zengin eden zalim kapitalizm esasına dayanmaktadır. Mesela bütçe, egemenlik sektörü maddesi altında yöneticilere 1.6 milyar cüneyh ayırırken tarıma sadece 6 milyon cüneyh harcamaktadır!!
İkincisi: Emtiaya, hizmetlere yönelik tüm vergiler ile aynı şekilde gümrüklerin alınması caiz olmayan haram mallardır. Zira Nebi [Sallallahu Aleyhi ve Sellem], şöyle buyurmaktadır: لا يَحِلُّ مَالُ امْرِئٍ مُسْلِمٍ، إِلاَّ بِطِيبِ نَفْسٍ مِنْهُ “Gönül rızası olmadıkça, bir Müslümanın malı helal değildir.” Dolayısıyla malı, şeri esas üzerine alınmadıkça onun gözlü razı olmaz demektir. Aynen Nebi [Sallallahu Aleyhi ve Sellem]’in, şöyle buyurduğu gibi: لا يَدْخُلُ الْجَنَّةَ صَاحِبُ مَكْسٍ “Gümrük vergisi alan cennete giremez.” El-Meks: Gümrük demektir.
Üçüncüsü: Vergiler ve gümrükler, insanların, özellikle de fakirlerin yüklerini artırmakta ve emtia ile hizmetlerin fiyatlarını da yükseltmektedir. Buda hayatı dayanılmaz bir cehenneme dönüştürmektedir. Nitekim Nebi [Sallallahu Aleyhi ve Âlihi ve Sellem], şöyle buyurmaktadır:
مَنْ دَخَلَ فِي شَيْءٍ مِنْ أَسْعَارِ الْمُسْلِمِينَ لِيُغْلِيَهُ عَلَيْهِمْ فَإِنَّ حَقًّا عَلَى اللَّهِ تَبَارَكَ وَتَعَالَى أَنْ يُقْعِدَهُ بِعُظْمٍ مِنَ النَّارِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ “Kim Müslümanlara karşı fiyat arttırmak için onların fiyatlarından bir şeye müdahale ederse, o kimseyi kıyamet gününde bir ateş yığınına oturtmak Allah’ın üzerine hak olur.”
Dördüncüsü: Araçlar üzerinden vergiler almak dolaylı vergiler sayılmakta olup bu, şeran haram olduğu gibi insanların mallarını batıl yolla yemekte caiz değildir. Bunun da ötesinde yükselen yakıt ve (yedek parça) fiyatlarının yanı sıra diğer vergiler ile yasal olmayan bir şekilde alınan rüşvetlerin acısını çeken araç sahiplerine başka bir yük daha eklemektedir. Dolayısıyla bu da insanlardan büyük bir çoğunluğunun kötü bir yaşam altında olan vatandaşlardan bu araçları kullananların geneline olumsuz yansımaktadır. Beşincisi: İslamî Devlet (Hilafet)’in, fasit kapitalist demokratik rejimlerdeki gibi yıllık bütçeler belirlemesine gerek yoktur. Çünkü Beyt-ul Mâl’in gelirleri, şeri hükümlerin belirlediklerine göre elde edildiği gibi aynı şekilde şeri hükümlerin belirlediklerine göre de harcanmaktadır. Dolayısıyla bunların tamamı, daimi şeri hükümler olup bunlarda hiçbir görüşe mahal yoktur. Nitekim Hilafet Devleti, Allah’ın izniyle çok yakında geri döndüğünde Allahu Subhânehu’nun şu kavline icabet ederek buna bağlı kalacaktır:
وَمَا كَانَ لِمُؤْمِنٍ وَلاَ مُؤْمِنَةٍ إِذَا قَضَى اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَمْرًا أَنْ يَكُونَ لَهُمْ الْخِيَرَةُ مِنْ أَمْرِهِمْ وَمَنْ يَعْصِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ ضَلَّ ضَلاَلاً مُبِينًا “Allah ve Resulü bir işe hükmettiği zaman, ne mümin bir erkek ne de mümine bir hanım için o işlerinde herhangi bir serbestlik olur. Her kim Allah’a ve Resulü’ne isyan ederse apaçık bir sapıklık ile sapıtmış olur.” [el-Ahzâb 36]
|
||||||