- Basın Açıklaması -

İnsanların Müreffeh Hayatını Garantileyecek Olan, Kapitalist İktisadi Nizâmın Kaldırılıp Atılması ve İslami İktisat Nizamının Benimsenmesidir

 

No: BG–BA–2008–RS–TR–0021

 H. 19 Şevvâl 1429

 

M. 20 Ekim 2008

 

Hizb-ut Tahrir / Bangladeş, bugün, Dakka'daki Uluslararası İmparator Oteli'nde "Kapitalist İktisadî Kriz ve Alternatif İslamî İktisat" başlıklı ekonomik bir forum düzenledi. Forumda "Kapitalist İktisadın Çöküşü" başlıklı ilk konuşmayı Hizb-ut Tahrir üyesi Muhammed el-Ma'mûn ve "Tek Alternatif, İslamî İktisattır" başlıklı ikinci konuşmayı da Hizb-ut Tahrir / Bangladeş Resmi Sözcüsü ve Genel Koordinatörü Muhyiddîn Ahmed yaptı. Foruma katılanlar arasında Dakka Üniversitesi İdaresinde görevli olan Hizb-ut Tahrir üyesi Prof. Dr. Syed Gulâm Mevlâ ile iktisat alanında özel üniversitelerde asistanlık görevi yapan Muhammed Raguip da vardı.

 

Muhammed Ma'mûn konuşmasında şöyle demiştir: "Kapitalist İktisat Nizâmındaki krizin sebebi, onun temellerinde yatmaktadır. Zîra doların altın kaidesi yerine konulmasından bu yana dünya ekonomisi, Amerikan ekonomisine endekslenmek zorunda bırakılmıştır. Bu da dünyadaki diğer devletlerinin ekonomisinin, Amerikan ekonomisinde meydana gelen her türlü sarsıntıdan etkilenmesine yol açtığı gibi faizli borçlar da ekonominin yavaşlamasına yol açmıştır. Yine finans kuruluşları tarafından borsadaki hisse senetlerinin fiilen el değiştirmeksizin tedavüle edilmesi de enflasyona ve tüketim maddelerinin spekülatörlerin ellerine geçmemesine rağmen fiyatların artmasına yol açmıştır. İşte tüm bunlar da piyasalardaki sarsıntıya yol açmıştır.

 

Diğer taraftan ise, Kapitalist İktisat Nizâmı, petrol, doğalgaz, ağır sanayi, enerji kaynakları ve silah sanayisi gibi kamu mülkiyetlerinin fertler tarafından mülk edinilmesi ve fertlerin devasa şirketlere sahip olması üzerine dayanır. Böylece devlet, kendisini piyasalardan çekerek kendi sorumluluğu altında olması gereken hiçbir şeyi idare etmez hale gelmiştir. İşte tüm bunlar, serbest piyasa ekonomisi, müdahalesizlik ve küreselleşme politikası adı altında gerçekleşmiştir. Dolayısıyla bu tür politikaların sonucu, sık sık resesyonların, finans kurumlarının ve şirketlerin iflaslarını ilan etmesi olmuştur.

 

Muhyiddîn Ahmed ise konuşmasında, her şeyden önce İslâm'ın, muamelelerde altın ve gümüş kaidesini farz kıldığını, ekonomiyi sekteye uğratan uygulamaları, İslâm Devleti'ndeki finans kurumlarında -ki o, desteklenmeleri amacıyla muhtaçlara ve çiftçilere faizsiz borç veren Beyt-ul Mâl'dir- her türlü faizi, mülkiyette olmayan bir emtianın satışını, Kapitalist Nizâmı'nın mülkiyet özgürlüğü adı altında mubah kıldığı ihtikar ve spekülasyon gibi şer'î olmayan tasarrufları, petrol, enerji kaynakları, elektrik enerjisi ve benzeri kamu mülkiyetlerinin fertler ve şirketler tarafından mülk edinilmesini haram kıldığını ve bu kaynakları, şer'î hükümleri göre devletin idâre etmesini zorunlu kıldığını ifâde etmiştir.

 

Bu Basın Açıklamasını İndirmek İçin Lütfen Tıklayınız!