Basında Hizb-ut Tahrir Haberleri

 

01 Ocak 2009

Yılın Değil Yüzyılın Davası

TÜRKiYE YAKIN TARiHiN KARANLIK OLAYLARIYLA YÜZLEŞiYOR
 

2007’de bir gecekonduda ‘çete’ soruşturması olarak başlayan Ergenekon, 2008’in ilk günlerinde Veli Küçük’ün gözaltına alınmasıyla sürdü. İki orgeneral ve muvazzaf teğmenlere kadar uzandı.

İkinci iddianame de bitmek üzere

ERGENEKON terör örgütü ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından hazırlanan iddianame İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin tarafından canlı yayında kameralar karşısında açıklandı. 441 klasör ekleri bulunan ve 2 bin 455 sayfadan oluşan iddianamenin 46’sı tutuklu 86 sanık hakkındaki iddianamede ilk 5 dalga operasyonu kapsıyordu. Emekli Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile muvazzaf teğmenler, Tuncay Özkan, Adil Serdar Saçan için hazırlanan ikinci iddianamenin ise ocak ayında açıklanması bekleniyor.

Kargaşa çıkar sonra da unut

ERGENEKON terör örgütü ile ilgili davanın görülmesine 20 Ekim 2008 günü Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü içerisindeki adliyede başlandı. DAvanın ilk günü sanıklar onlarca avukatla temsil edilmek isteyince duruşma salonu yetersiz kaldı. Mahkeme heyeti önce tutuklu ve tutuksuz sanıkları ayrı yargılama kararı aldı, sanıklara da en fazla 3 avukatla temsil sınırlaması getirdi. Duruşma salonu yeni eklerle genişletildikten sonra tutuklu ve tutuksuz sanıklar birlikte yargılanmaya başladı. , Davanın ilerleyen günlerinde avukatlar ile sanık yakınlarının duruşmaya ilgisi azalınca gazeteciler de duruşma salonuna girmeye başladı.

TÜRKİYE’NİN yakın tarihindeki karanlık olaylarla yüzleşmesine sahne olacak olan Ergenekon terör örgütü soruşturması 12 Haziran 2007 günü Ümraniye’de ele geçirilen 27 adet el bombası ile ‘çete’ soruşturması olarak başlasa da 2008’in ilk günlerinde başlayan 3 dalga operasyonun ardından ‘terör örgütü’ soruşturmasına dönüştürüldü. İddianamede ‘darbeye zemin hazırlamak için kaos eylemleri planlamak ve yapmak’, ‘halkı hükümete karşı silahlı isyan’ gibi iki suçlama ile karşı karşıya olan Ergenekon terör örgütü için asıl zil 21 Ocak 2008 günü çaldı.

‘DOKUNULAMAZ’ DENİYORDU

21 Ocak 2008 günü sabaha karşı gerçekleştirilen 3. dalga Ergenekon operasyonü Türkiye gündemine bomba gibi düştü. Susurluk skandalında da adı geçen ancak ifade vermek için Meclis’e gitmeyi bile reddeden emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Binbaşı Zekeriya Öztürk, Kuvayi Milliye Derneği Başkanı emekli Albay Mehmet Fikri Karadağ, Avukat Kemal Kerinçsiz ve Susurluk hükümlüsü Sami Hoştan’ın da aralarında olduğu 14 kişi tutuklandı.

AKADEMİSYENLER DALGASI

SORUŞTURMA derinleştirilirken, 21 Şubat 2008 günü yapılan 4. dalga operasyonun hedefinde ise Ergenekon’un akademisyen kanadı vardı. Doç. Dr. Ümit Sayın, Doç. Dr. Emin Gürses, sosyete kuyumcusu Hayrettin Ertekin, gazeteci Vedat Yenerer ve emekli Astsubay ve MİT’çi Orhan Tunç’un da aralarında bulunduğu 11 kişi tutuklandı.

BEYİN TAKIMINA GÖZALTI

ERGENEKON operasyonlarının beşinci dalgası da büyük gürültü kopardı. Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz sahibi İlhan Selçuk, İ.Ü. eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu ve İP lideri Doğu Perinçek’in de aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. Selçuk ve Alemdaroğlu tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalırken, Perinçek ‘Örgütün üst düzey yetkilisi’ iddiasıyla tutuklandı. Selçuk, Alemdaroğlu ve Perinçek iddianameye ‘örgüt yöneticisi’ olarak girdi.

İKİ ORGENERAL CEZAEVİNDE

ERGENEKON soruşturmasının 6. dalgasında iki emekli orgeneral gözaltına alındı. Eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ile eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Tümamiral İlker Güven, emekli binbaşı ve yazar Erol Mütercimler, emekli albaylar Atilla Uğur ve Kemal Aydın, ATO Başkanı Sinan Aygün, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ile Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi’nin de aralarında bulunduğu 21 kişi gözaltına alındı. Tolon ve Eruygur’la birlikte 10 kişi tutuklandı.

5 MUVAZZAF TEĞMEN ŞOKU

ERGENEKON operasyonlarının 7. dalgası 18 Eylül 2008 günü görevdeki askerlere yönelik olarak gerçekleşti.
5 teğmen ve 1 askeri öğrenci askeri makamlar tarafından gözaltına alınarak Ergenekon savcılığına teslim edildi. Teğmenlerle ilişki içinde oldukları belirlenen radikal dinci Hizb-ul Tahrir örgütü üyesi 8 kişi de aynı gün gözaltına alındı. 3 Teğmen, ‘terör örgütü üyesi olmak’ suçlamasıyla tutuklanırken daha sonra bir teğmen serbest bırakıldı.

‘SİSİ’ VE ÖZKAN DALGASI

SON dalga Ergenekon operasyonu ise 19 ve 23 Eylül tarihlerinde gerçekleştirildi. 19 Eylül’de 28 Şubat sürecinde Fadime Şahin-Müslüm Gündüz tezgahını kurduğunu itiraf eden ‘Sisi’ lakaplı Seyhan Soylu ile tiyatrocu Nurseli İdiz’in de aralarınrda olduğu kişiler gözaltına alındı. 24 Eylül 2008 sabahı ise aralarında İstanbul Organize Suçlar Şubesi eski Müdürü Adil Serdar Saçan, gazeteci Tuncay Özkan ve Esenyurt Belediyesi eski Başkanı Gürbüz Çapan’ın da bulunduğu kişiler gözaltına alındı.

Boynu kırıldı hafızası kayboldu

ERGENEKON soruşturmasının ardından tutuklananlar arasında hastalık nedeniyle tahliyeler de yaşandı. Kuddisi Okkır tahliye edildikten kısa süre sonra hayatını kaybederken, Ayşe Asuman Özdemir ve Ferit İlsever rahatsızlıkları nedeniyle tahliye edildi. Emekli Orgeneral Şener Eruygur tutuklu bulunduğu Kocaeli F Tipi Cezaevi’nde Hurşit Tolon ile paylaştığı hücresinde merdivenlerden düşürek boynunu kırdı ve hafızasını kaybetti.

GÜNLERCE Kocaeli Tıp Fakültesi’nde uyutulan Eruygur, beynindeki kanama ve hafıza kaybı nedeniyle tahliye edildi. Eruygur tahliyesinin ardındanyatırıldığı İstanbul GATA’da hayatı yeniden öğrenmeye çalışıyor. Diğer tutuklu orgeneral Hurşit Tolon ise mahkeme tarafından Adli Tıp Kurumu’na sevkedildi. Tetkikleri devam eden Tolon da tahliyesini isteyiyor.


İddianameyi isteyen isteyene

İddianamede örgütün silahlı eylemleri olarak Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet’in bombalanması
yer aldı. Ancak daha sonra iddialar üzerine gündemdeki onlarca dava, Ergenekon dosyasını istedi.

ERGENEKON terer örgütü ile ilgili hazırlanan iddianemede örgütün silahlı eylemi olarak sadece iki saldırı gösterildi. Ergenekon terör örgütü Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesinin bombalanması eylemlerinin azmettiricisi olarak Ergenekon terör örgütü yöneticileri gösterildi. Danıştay saldırganı Alparslan Arslan’ın Veli Küçük, Muzafer Tekin ve diğer Ergenekon sanıklarıyla bağlantıları anlatıldı. Danıştay hükümlüsü Osman Yıldırım’ın ifadeleriyle Danıştay saldırısı deşifre edildi.

DİNK... MALATYA... VATANSEVER...

ERGENEKON soruşturması derinleştirildikçe yakın tarihin failleri ya da planlayıcıları karanlıkta kalan birçok kanlı eylemin arkasında Ergenekon örgütünün olduğu iddiaları güçlenmeye başladı. Hrant Dink cinayeti, Malatya Katliamı, Atabeyler çetesi, Dost Tarikatı lideri ile eşinin öldürülmesi, İbrahim Çiftçi cinayeti, Vatanseverler Çetesi ve 11 sanıklı JİTEM davasına bakan mahkemeler sanıklar ile Ergenekon arasındaki bağlantıları araştırmak için Ergenekon iddianamesini istedi.

MARDİN İl Jandarma Komutanı Albay Rıdvan Özden’in ölümüyle ilgili iddialar üzerine Ergenekon savcıları harekete geçti. Ergenekon davası görülürken savcılar Özden’in ölümüyle ilgili başlatılan soruşturmanın da Ergenekon’a dahil edildiğini açıkladılar. Musevi asıllı işadamı Üzeyir Garih’in öldürülmesiyle ilgili davanın da yeniden açılması ve Ergenekon’la bağlantısının araştırılması için Garih hükümlüsü Yener Yermez’in avukatı başvuru yapmaya hazırlanıyor.

YENİ İDDİANEMEYE İKİ SUİKAST

ERGENEKON terör örgütü ile ilgili hazırlanan ikinci iddianamedeki silahlı eylemlerin ise bir döneme ışık tutması bekleniyor. Savcılarca yazımının bitmek üzere olduğu öğrenilen iddianamede Sabancı suikastı ve Necip Hablemitoğlu cinayetinin Ergenekon’un silahlı eylemleri arasında gösterildiği öğrenildi. Eski Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis’in ölümü, Uğur Mumcu suikasti, Musa Anter’in öldürülmesi, JİTEM tarafından öldürülerek kuyulara atıldığı iddia edilen kişilerle ilgili dosyaların da Ergenekon savcılarının yakın tarihinde olduğu belirtiliyor.

Ergenekon’la birleştirilsin


DANIŞTAY 2. Dairesi üyelerine ve Cumhuriyet gazetesine yapılan saldırıyla ilişkin davanın
temyiz incelenmesini tamamlayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Danıştay davası ile Ergenekon davasının birleştirilmesini istedi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Danıştay katili Alparslan Arslan’ın iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdığı kararı bozdu. Yargıtay gerekçe olarak saldırının Ergenekon terör örgütü ile ilişkisinin araştırılmadan kararın verilmesini gösterdi.

 

Kaynak:

http://www.stargazete.com/politika/yilin-degil-yuzyilin-davasi-159165.htm