Basında Hizb-ut Tahrir Haberleri

 

30 Aralık 2008 Salı 07:20

Ergenekon Efsanesinin Sahteleştirlmesi

Ergenekon örgütü, neredeyse, devletin; istihbarat ve güvenlik organlarının sahip olduğu tüm imkânlara sahipti.

 

BİZİM YOL: ERGENEKON EFSANESİNİN SAHTELEŞTİRİLMESİ

 

Tirajı günde 6.000 olan muhalefet yanlısı Bizim Yol gazetesinin 26 Aralık 2008 tarihli sayısında, Ramin Ali imzasıyla ve yukarıdaki başlık altında yayımlanan makalenin çevirisi şöyledir:

 

Türk istihbaratı tarafından gerçekleştirilen Ergenekon örgütünün etkisiz hale getirilmesi operasyonu, tüm dünyada benzeri olmayan en başarılı operasyonlardan biri olarak görülebilir. Bir taraftan, örgüt üyeleri arasında devlet organlarında ve orduda görev yapmış, aynı zamanda üst düzey görevlerde bulunmuş kişiler var. Bu açıdan operasyonun detaylarının gizli tutulması büyük zorluklar oluşturuyordu.

 

Diğer taraftan ise Türkiye'nin, bir devlet olarak, hem ülkede hem de yurt dışında dayanakları olan etkin, güçlü ve bir anlamda ticari imparatorlukları kuran kişilerle mücadele etmesi, milli çıkarlar için gerçekten de tehlike oluşturuyordu.

Ergenekon örgütü, neredeyse, devletin; istihbarat ve güvenlik organlarının sahip olduğu tüm imkânlara sahipti. 90'lı yılların başlarında Ergenekon'un askeri kanatlarından biri olan Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Teşkilatı (JİTEM), büyük yankıya neden olan tahribat ve terör eylemleri gerçekleştirmekle ünlü olmuştu.

 

Böyle bir durumda devlet içinde devletle mücadele, tabii ki çok zor bir süreçten geçecekti. Ülke kamuoyunun, olası sonuçlarına yavaş yavaş alıştırılması, operasyonun başarıyla sonlandırılmasının başlıca şartlarından biriydi. Çünkü herkesin iyi bildiği kişilerin, beklenmedik bir anda esrarengiz bir örgütün üyesi olarak tutuklanması, toplumda şok etkisi yaratabilir ve anlaşmazlıklara yol açabilirdi.

 

Böylece Türk toplumunun, yüzyılın operasyonunun sonuçlarıyla "yüzleşmesini" sağlayabilecek en iyi yöntem, herhangi bir filmin yapılması ve gösterime girmesi olabilirdi. Söz konusu film, efsanelerde Türklüğün simgesi olarak görülen kurtların bulunduğu bölgede meydana gelen tüm olayları en küçük detaylarına kadar izleyiciye ulaştırmalı ve onu şaşırtmalıydı. Ayrıca filmin yapımında cimrilikten uzak olmak, modern teknoloji ve bilgisayar efektlerinin kullanımı, aynı zamanda Hollywood uzmanlarının yapım sürecine katılması, filmin değerinin arttırılması açısından büyük önem taşıyordu.

 

Tüm zorluklara rağmen sonunda her şey beklendiği gibi oldu. Birçok kaynaktaki bilgilere göre, 1992 yılında Türk istihbarat organlarının bir istihbaratçısı, "ikili ajan" olarak Ergenekon ve JİTEM'e sokuldu. Sonuç olarak her iki kurumun üyeleri, faaliyetleri, yerleri, planları, kazançları ve benzeri tüm bilgiler ele geçirildi. Söz konusu bilgilerin, Ergenekon ve JİTEM'in faaliyetlerinin öğrenilmesi ve önlenmesinde büyük rolü oldu. Yaklaşık 10 yıl devam eden operasyon sonucunda aşama aşama Ergenekon ve JİTEM'in onlarca etkin üyesi etkisiz hale getirildi ve örgütün imkânları gittikçe azaldı.

 

Ergenekon, gittikçe derinleşen bir batağın içerisinde olduğunu iyi bildiği için boş oturmak niyetinde değildi. Örgütün "kurtuluş" için gerçekleştirmek istediği en son adım, hangi yolla olursa olsun Erdoğan hükümetinin devrilmesi ve Türkiye'de iktidarın ele geçirilmesi olabilirdi. Bu yönde iki alternatif seçildi ve uygun faaliyet planları yapıldı. Birincisi, 2007 yılından itibaren örgüt tüm imkânlarını, yasal yollarla Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kapatılmasına ve Erdoğan, Gül ve partinin diğer etkin üyelerinin politikadan uzaklaştırılmasına seferber etti. Ancak, Ergenekon'un yasal yollarla iktidara gelme çabaları bir sonuç vermedi. Çünkü 90'lı yıllardan itibaren Türk kamuoyuna Ergenekon ve JİTEM gibi gizli örgütlerin işlediği suçlar ve cinayetler, aynı zamanda Türkiye hükümetine zarar vermek amacıyla bazı PKK militanlarını destekledikleri şeklinde sızan bilgiler, örgüt üyelerinin imajlarını olumsuz yönde etkilemişti. Ayrıca Ergenekon artık Batı'ya gerekli değildi. Batı istihbaratları, Ergenekon içerisinde aşırı milliyetçilik duygularının derinleşmesinin yanı sıra, örgütün, Hizbullah, Hizb-ut Tahrir gibi yabancı örgütlerle ilişkisi olmasından da endişe duyuyordu.

 

Barışçı yollarla iktidara gelme çabalarının bir sonuç vermemesi, Ergenekon üyelerini, silahlı isyan yoluyla darbe yapmak zorunda bıraktı. Ancak Ergenekon'un gerekli imkânları yoktu. Oluşan elverişli ortamdan yararlanan hükümet, örgüte karşı geniş çaplı operasyonların başlatılması talimatı verdi ve eskiden bazıları için yapılamaz sanılan Ergenekon operasyonu başarılı bir şekilde sonlandırılmış oldu.

 

Tarihin belirli bir döneminde birileri, Türk milletinin itikat ettiği en kutsal değerlerin birinden kendi amaçları için yararlanmaya çalıştılar. Onlar bir efsaneyi sahteleştirdiler. Ancak, sonunda efsane, tüm sahtelikleri üzerinden atarak, doğal haline dönmeyi başardı.

 

Kaynak:

http://www.haberbu.com/haber/Ergenekon-efsanesinin-sahtelestirlmesi/62541