- Basın Açıklaması – Hayır, Ey El-Ezher Şeyhi! Şeriat Bütün Fiillerde Hakemdir
El-Ezher Şeyhi Ahmed Tayyib, 20.12.2012 Perşembe günü yayınlanan açıklamasında anayasaya yönelik referandumu yorumlarken şöyle demiştir: “El Ezher Eş-Şerif, referandum sürecinin gerek şeri hükümlerle gerekse de helal ve haramla hiçbir ilgisinin olmadığını vurgular ve el Ezher eş-Şerif imamları ve vaizleri, minberlerin ve mescitlerin saygınlığını gözetmeye ve Allahuteala’nın şu kavlini örnek alarak buraları siyasî çatışmalardan ve siyasî yaygaralardan uzak tutmaya çağırır: وَأَنَّ الْمَسَاجِدَ لِلَّهِ فَلَا تَدْعُوا مَعَ اللَّهِ أَحَدًا ”Mescitler şüphesiz Allah'ındır. O halde, Allah ile birlikte kimseye yalvarmayın (kulluk etmeyin).” [Cin 18] Ayrıca el-Ezher Şeyhi, Mısır’ı modern anayasal ve ulusal demokratik ülkeler için bir model kılma yönünde bir vatandaşlık görevi olması itibarıyla tüm vatandaşları gelecek cumartesi yapılacak olan referandumdaki oy sandıklarının önünde vicdan sahibi olmaya davet etmiş ve şöyle demiştir: Allah’ın izniyle bu şekilde vatan gemisi, güvene ve istikrara doğru demir atacak olup Mısır, kalkınma, ilerleme ve uluslar arası konumunu elde etme yönünde bir başlangıç yapacaktır.”
Resulullah [Sallallahu Aleyhi ve Sellem], şöyle buyurmaktadır:
الدين النصيحة قلنا لمن؟ قال لله ولكتابه ولرسوله ولأئمة المسلمين وعامتهم “Din nasihattir.” Dedik ki: “Kimin için?” Dedi ki: “Allah için, kitabı için ve resulü için, Müslümanların liderlerine ve genelinedir.”
Dolayısıyla Hizb-ut Tahrir / Mısır Vilayeti olarak bizler de, Mevla Azze ve Celle’den hepimizi doğru yola iletmesini temenni ederek el-Ezher eş-Şerif’in Şeyhine bir nasihatte bulunarak deriz ki:
1-Referandum sürecinin, gerek şeri hükümlerle gerekse helal ve haramla hiçbir ilgisi yoktur sözü, kabul edilemez bir sözdür. Zira bu söz, ammi bir Müslümandan bile çıkmamalıdır. O halde el-Ezher Üniversitesi’nin imamı ve ilmin ve alimlerin kandili olan büyük bir imam bunu nasıl yapabilir? Zira referandum, şeri hükmü açıklanması gereken beşerî bir fiil değil midir? Ayrıca fiillerde asıl olan şeri hükümlerle kayıtlı olmak değil midir?
2-Anayasa, devletin şeklini ve ondaki bütün otoritenin amellerini açıklayan genel hükümler olduğu gibi insanların bütün amellerini, ekonomik, içtimai, siyasî ve benzerleri gibi her alanda yürüten temel sistemdir. Peki bizler, içki içmek ve faiz yemek gibi özel tafsili amellerde şeri hükümlerle kayıtlı oluyorken milyonlarca insanın amellerini yürüten ana sistemlerde şeri hükümlere bağlanmamız daha evla değil midir? Ayrıca bunun, oylamaya göre değil delilin kuvvetine göre Kur’an ve sünnetten alınması gerekmektedir. Bundan dolayı oy kullanmak amacıyla oy sandıklarına gitmek caiz değildir. Çünkü bunda, hükümlere yönelik oylama ilkesinin kabulü söz konusudur. Bu ise kabul edilemez olup şeran da caiz değildir. Nitekim Allahuteala, şöyle buyurmaktadır:
وَمَا كَانَ لِمُؤْمِنٍ وَلاَ مُؤْمِنَةٍ إِذَا قَضَى اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَمْرًا أَنْ يَكُونَ لَهُمْ الْخِيَرَةُ مِنْ أَمْرِهِمْ وَمَنْ يَعْصِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ ضَلَّ ضَلاَلاً مُبِينًا “Allah ve Resulü bir işe hükmettiği zaman, ne mümin bir erkek ne de mümine bir hanım için o işlerinde herhangi bir serbestlik yoktur. Her kim Allah’a ve Resulü’ne isyan ederse apaçık bir sapıklık ile sapıtmış olur.” [el-Ahzâb 36]
Bundan dolayı oy kullanmaya giden bir kimse günahkar olur. Peki o halde referandum sürecinin gerek şeri hükümlerle gerekse helal ve haramla hiçbir ilgisinin olmadığı nasıl söylenebilinir?
3-El- Ezher eş-Şerif’in imamları ve vaizleri, minberlerin ve mescitlerin saygınlığını gözetmeye ve buraları siyasî çatışmalardan ve siyasî yaygaralardan uzak tutmaya çağırmasına gelince; bundan onun, imamları ve vaizleri siyasete karıştırmadığı anlaşılmaktadır. Sanki bu, İslamımızda bu gibi bir ayırım olmadığı halde dini siyasetten ayırmaya dönük bir çağrıdır.
4 El-Ezher Şeyhinin, Mısır’ı modern anayasal ve ulusal demokratik ülkeler için bir model kılma yönünde bir vatandaşlık görevi olması itibarıyla vatandaşları referanduma davet etmesine gelince; dolayısıyla bu, dünyada ve ahirette hiçbir nasibi olmayan bir çağrıdır. Zira bu, İslam’dan uzaklaşmayı kutsamaya dönük bir çağrı olduğu gibi İslam ise devletin şeklini belirlemiştir ki bu da anayasal ve ulusal demokratik bir ülke değil sadece Hilafet’tir. Çünkü alemlerin Rabbinin şeriat kıldığı İslam’daki yönetim sistemi bizzat Hilafet’tir. Dolayısıyla İslamî hayatı, hayat sahasına geri döndürmek ve İslam’ı dünyaya taşımak için Allah’ın şeriatını kamil ve kapsamlı bir şekilde tatbik etmenin tek yolu Hilafet’tir. Ayrıca Müslümanların vahdetini, izzetlerini ve kuvvetlerini birleştirmenin ve hem Müslümanlar hem de insanlar arasında adaleti yaymanın tek yolu da Hilafet’tir. Nitekim Allah’ın izniyle sadece bu şekilde vatan gemisi, güvene ve istikrara doğru demir atacak olup Mısır da kalkınma, ilerleme ve küresel risalet sahibi bir ülke olarak uluslar arası konumunu elde etme yönünde bir başlangıç yapacaktır ey kerim Şeyh!
فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلا يَضِلُّ وَلا يَشْقَى* وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَى “Her kim Benim hidayetime tabi olursa o sapmaz ve bedbaht olmaz Her kim de zikrimden yüz çevirirse, şüphesiz onun sıkıntılı bir hayatı olur ve biz onu kıyamet günü de kör olarak haşrederiz” [Tâha 123 124]
|
||||