- Basın Açıklaması – أَوَلا يَرَوْنَ أَنَّهُمْ يُفْتَنُونَ فِي كُلِّ عَامٍ مَرَّةً أَوْ مَرَّتَيْنِ ثُمَّ لا يَتُوبُونَ وَلا هُمْ يَذَّكَّرُونَ “Onlar, her yıl bir veya iki kez (çeşitli belalarla) imtihan edildiklerini görmüyorlar mı? Sonra da ne tevbe ediyorlar ne de ibret alıyorlar.” [Tevbe 126]
Mısır Maliye Bakanı, 01.10.2012 pazartesi akşamı hazine bonolarının vadeli olarak iki milyar cüneyhe (yaklaşık 330 milyon dolara) satılacağı şeklinde bir açıklama yapmıştır. Bakanlık ise internet sitesinde şöyle demiştir; hazine bonolarının satışı 5, 7 ve 10 yıl vadelerle iki milyar cüneyhe gerçekleşmiştir. Buda bugün ihaleye sunulan toplam tekliflerin değerinin 3.5 milyar cüneyh değerine ulaşmasından dolayıdır. Ayrıca Bakanlık, şöyle bir eklemede de bulunmuştur; (14 Ağustos 2017’de gerçekleştirilecek) 5 yıl süreli hazine bonolarının satışından elde edilecek miktar 750 milyon cüneyhe ulaşacak olup kayıtlı en yüksek fiyatın %15.55 ve en düşük fiyatın da %15.1 oranında olduğu bir sırada ortalama faiz oranı %15.143 olacaktır. Yine (21 Ağustos 2019’da gerçekleşecek) 7 yıl süreli hazine bonolarının satışından elde edilecek miktar 500 milyon cüneyhe ulaşacak olup kayıtlı en yüksek fiyatın %15.9 ve en düşük fiyatın %15.1 olduğu bir sırada ortalama faiz oranı %15.573 olacaktır. Bunu ise (03. Nisan 2022’de gerçekleşecek) 10 yıl süreli hazine bonolarından elde edilecek 750 milyon cüneyhlik miktar takip edecek olup maksimum fiyatın %16.55 ve minimum fiyatın da %15.9 olduğu bir sırada ortalama faiz oranı % 16.247 olacaktır.
Yedigün web sitesi, 02/10 Salı günü, Maliye Bakanlığı’nın bu Ekim ayı boyunca 85 milyar cüneyh değerinde hazine bonosu ve tahvilleri sunduğu ve Bakanlığın, bir biri ardına 91, 218, 273 ve 364 gün vadeli 5, 10, 14.4 ve 17.5 milyar cüneyh değerinde hazine tahvilleri sunacağını ifade eden bir haber yayınlamıştır. Bu şekilde rejim, ayaklanmanın ardında da dalaletinde devam ettiğini ve Mısır’daki insanların kaldırıp attıkları seleflerinin çizgisi üzere yürüdüğünü kanıtlamış olmaktadır. Görünen o ki rejim, ne son iki yıl içerisinde cereyan eden olaylardan ne seleflerinden nede kendisine verilen samimi nasihatlerden ibret almaktadır. Nitekim Allahuteala, şöyle buyurmaktadır:
أَوَلا يَرَوْنَ أَنَّهُمْ يُفْتَنُونَ فِي كُلِّ عَامٍ مَرَّةً أَوْ مَرَّتَيْنِ ثُمَّ لا يَتُوبُونَ وَلا هُمْ يَذَّكَّرُونَ “Onlar, her yıl bir veya iki kez (çeşitli belalarla) imtihan edildiklerini görmüyorlar mı? Sonra da ne tevbe ediyorlar ne de ibret alıyorlar.” [Tevbe 126]
Bu hazine bonolarının, sanki şu iki tanımdan birinin dışına çıkmadığı bilinmiyor mu:
1-O, faizli bir kredidir. “Kredi: müşterinin, (kreditörün) izin için ödemiş olduğu miktardır. Faiz ise müşterinin izin için ödemiş olduğu miktar ile vade sonunda elde edilen nominal değer arasındaki farktır.” Aslında bu tanımlama, bir faydanın elde edildiği kredi şekillerinden öte bir şey olmadığı gibi açık bir şekilde şeri kaideye de aykırıdır. Zira bir fayda elde edilen bütün krediler, haramdır.
2-Kredi: Müeccel (ertelenmiş) nakdin, ondan daha az miktardaki mevcut nakit ile satılmasıdır. Buradaki müeccel nakit; Hükümetin, vade tarihinde izine dönük nominal değer için ödemiş olduğu miktardır. Mevcut nakit ise müşterinin, akit anında izin için ödemiş olduğu bedeldir. Buda paranın parayla satışından öte bir şey değildir. Çünkü satışta, hiçbir kıymeti olmayan ve ancak hakikatte para için olan izni temsil eden benzer bir izne yanıt verilmez. Bu tanım, iznin şu iki çeşit faizi kapsadığı anlamına gelmektedir: Eşitliğin gerçekleşmediği riba el-fadl, ve akit meclisinde borç faizinin olduğu (yani adamın, borcumu tehir edersen sana şu kadar fazla para veririm demesidir) riba en-nesie.
Bu gibi bir hükümetin, benzerleri gibi muamelelerinde haram ve helali gözetmediğini, İMF ile anlaştığı 4.8 milyar dolarlık kredinin haramlılığı hususunda yukarıda söylediklerimize dikkat etmediğini ve onun, ülkenin harabeye dönüşmesine ve Amerika’ya tabi olup bağlı kalmasına yol açacak olan aynı yolda yürümeye devam edeceğini bilmememize rağmen bizler, insanlar bu tür bir rejime karşı sessiz kalmanın imkansız olduğunu, rejimin Mısır halkının Allah’ın fazlıyla ortadan kaldırabildiği daha önceki rejime muhalefet etmediğini, ancak onun bizim üzerimize görüntüsü rahmet içi ise azap olan yeni bir elbise giydirmek için etrafımızda dönüp durduğunu görsünler diye hükümetin tüm davranışları hakkındaki şeri hükmü açıklamaktan geri durmayacağız.
Şayet sizler, %1.1 oranındaki faizin hakikatte “idarî masraflar” yada “borç hizmeti” olduğunu iddia ediyorsanız, bu haktan hiçbir şey ifade etmeyen bir iddiadır. Çünkü çok az bile olsa krediye yönelik herhangi bir fazlalık, faizdir. Bununla birlikte siz, %15 ve %16’lar için neler söylüyorsunuz? Ayrıca Devlet Başkanı Muhammed Mursî, Kahire Stadyumu’ndaki Ekim kutlamaları sırasında yaptığı konuşmasında Mısır halkının faiz yemesini reddettiğini söylemedi mi?! Peki ya o nerede ve bu faiz ne?! Dolayısıyla İslamî Sistemin, Hilafet Devleti’nin olduğu İslam Devleti altında hiçbir parçası ayrılmaksızın kamilen tatbik edilmesi çerçevesinde İslamî Ekonomik Sistemi de kamil bir şekilde tatbik edilmedikçe ülkenin ekonomik olarak sahih bir kalkınmayla kalkınması imkansızdır. Zaten Rabbimizin bizlere farz kılmış olduğu ve kendisi için çalışmamız gereken şey de budur. O halde vakıa zeminindeki eylemlere aykırı olan tatlı sözlere aldanmayalım.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَذَرُوا مَا بَقِيَ مِنْ الرِّبَا إِنْ كُنتُمْ مُؤْمِنِينَ فَإِنْ لَمْ تَفْعَلُوا فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِنْ اللَّهِ وَرَسُولِهِ “Ey iman edenler! Allah’a ittika edin ve ribadan (faizden) geri kalan (alacaklarınızı) derhal bırakın, eğer gerçekten müminler iseniz! Şayet böyle yapmaz iseniz, Allah’a ve Resulüne savaş açmış olursunuz.” [Bakara 278]
|
||||