- Basın Açıklaması - Hizb-ut Tahrir, Pakistan’daki Ekonomik Sorunların Tek Çözümü Olan İslam’ın Ekonomik Sistemi Hakkında İslamabad, Lahor, Karaçi ve Peşaver’de Genel Konuşmalar Düzenlemiştir
Hizb-ut tahrir, insanları Hizb-ut Tahrir’in ülkedeki ekonomik sorunun çözümüne dönük görüşüyle bilinçlendirmek amacıyla genel konuşmalar düzenlemiştir. Nitekim bu konuşmalar, büyük mescitler ile büyük şehirlerdeki diğer kamuya açık alanlarda düzenlenmiş ve konuşmacıların binlerce insana hitap ettiği bu konuşmalar, üç gün devam etmiştir.
Konuşmacılar; Pakistan’daki ekonomik sorunun, kaynakların olmaması yada kaynakların azlığı sebebiyle olmadığını bilakis bu ülkede uygulanan kapitalist rejim sebebiyle olduğunu, kapitalizmin kaynakları insanlar arasında adaleti sağlayacak şekilde dağıtmaya muktedir olamadığını bilakis bu kaynakların, kapitalistler ile çokuluslu şirketlerin ellerinde yoğunlaştığını söylemişlerdir. Ayrıca konuşmacılar; İslam’ın ekonomik sisteminin dışında kaynakların adil bir şekilde dağıtılmasını garantileyen kanun ve kuralları içeren bir sistemin olmadığını ve İslam’ın, güçlülere zayıfları ezme fırsatı tanımadığını da söylemişlerdir.
Konuşmacılar, mülkiyet, ziraat, vergilendirme ve parayla ilgili İslamî kanunlara ışık tutmuşlar ve şöyle demişlerdir; Muhammed [Sallallahu Aleyhi ve Sellem]’in hadisine göre petrol, doğalgaz, elektrik ve maden kaynaklarının özelleştirilmesi caiz değildir. Zira İslam bunları, kamu mülkiyetlerinden saymıştır. Bu nedenle İslamî Hilafet, insanlara ve sanayi sektörlerine karsız bir şekilde enerji sağlayacaktır. Bunun sonucunda da insanlar ve sanayi sektörü, Hilafet kurulur kurulmaz rahat bir nefes alacaklar ve buda devlette canlılığı yayacaktır. Mesela İslam, devletin gelir kaynaklarını sınırlandırmasının yanı sıra Halife’nin istediği gibi vergi koymasına izin vermemektedir. Zira İslam, ister doğrudan ister dolaylı olsun tüm vergileri haram kılmış ve bunu, insanlar için bir zulüm saymıştır. Ancak devletin, üzerine düşen hususlarda devletin ve insanların ihtiyaçlarını karşılamak için tüm yolların tükenmesinin ardından İslam, maruf ölçülerdeki ihtiyaçlarının fazlasından ve sürekli değil de geçici bir şekilde olması kaydıyla fakirlerin dışında sadece zenginlere vergiler konulmasına izin vermiştir. Bu ise herkese daimi bir şekilde vergiler koyan kapitalist rejime tamamen zıttır.
Yine konuşmacılar, ziraat ile ilgili İslamî kanunlara işaret etmişler ve şöyle demişlerdir: İslam şeriatının kanunlarına göre şayet bir kişi, ölü bir araziyi ekerse o, onun olur. Ayrıca şayet bir kişi, arazisini peş peşe üç yıl ekmezse, devletin bu araziyi ondan alıp ekme imkanı olan kimselere verme hakkı da vardır.
Ayrıca konuşmacılar, İslam’ın parayla ilgili kanunlarına da değinmişler ve İslam’daki paranın mevcut kağıt para gibi olmadığını, paranın %100 altın ve gümüşe endeksli olması gerektiğini, devletin dilediği şekilde para basma hakkına sahip olmadığını, böylece enflasyon sorununun çözüleceğini ve bunun da büyük ölçüde insanların refahına yansıyacağını vurgulayarak bu meseleyi açıklamışlardır.
Ardından konuşmacılar, “temiz demokrasiye” çağıranların, aslında İslam yerine yine eski fasit kapitalist rejimin uygulanmasına çağırdıklarını söyleyerek Hilafet Devleti olmadıkça şeriat kanunlarının uygulanmasının imkansız olduğunu eklemişler ve Subhânehu ve Te’âla’nın şu kavlini okumuşlardır:
وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا “Her kim de zikrimden yüz çevirirse, şüphesiz onun sıkıntılı bir hayatı olur.” [Tâ-hâ 124]
|
||||