- Basın Açıklaması - Geçici Rahatlatma, Cezayir'deki Geçim Sorunlarına Köklü Çözüm Getirmez
Cezayir'de hükümetin temel tüketim ürünlerinin fiyatlarını ciddi oranda arttırması üzerine geçen çarşamba günü öfkeli protestolar patlak verdi. Ardından protestolar kısa bir zamanda yirmi vilayete yayıldı. Zira göstericiler ile emniyet güçleri arasında yaşanan çatışmalar sonucunda beş kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı ve bine yakın gösterici tutuklandı. Bunun üzerine Cezayir hükümeti, hızlıca insanların öfkesini dindirmek ve kargaşayı önlemek amacıyla fiyatları düşürme yönünde "acil tedbirler" alınacağını duyurdu. Ayrıca Cezayir rejimi, Devlet Başkanı Abdulaziz Bouteflika'nın 2006'da oluşturduğu "yolsuzlukla mücadele kurulunu" canlandırmaya çalıştı ve kurul, iki gün önce işine başladı! Kurulun başkanı şu açıklamada bulundu: "Yolsuzluğa ve yolsuzluk yapanlara demir yumruk darbesi indirilecektir!"
Allah Cezayir'e, özellikle petrol ve doğalgaz olmak üzere muazzam servetler bahşetti. Ancak Cezayir rejimi, IMF'nin talimatlarını bağlanan ardıl hükümetleri sayesinde bunları heder ve ifsat etmek için açmadık tek bir kapı bırakmadı. Zira Cezayir rejimi, geçen asrın doksanlarından bu yana yalancılıkla sözde "ekonomik reform" uygulamaktadır. Böylece yabancı yatırımcıları vergiden muaf tutan ve mali kolaylıklar sağlayan kanunlar çıkardı. Buna mukabil katma değer vergisi sistemini benimseyerek insanların belini büktüğü gibi kamu kurumlarını ve tesislerini özelleştirmeye başladı, temel tüketim ürünlerinin genelinden sübvansiyonu, yabancı emtiaların ithalatını kolaylaştıracak gümrük sınırlamalarını kaldırdı, fırsatçı kuyruklarından ve yandaşlarından oluşan ifsatçıların ellerini serbest bıraktı. Böylece ülkenin servetini korkunç şekilde çarçur ve ifsat ettiler. Hatta Uluslararası Şeffaflık Örgütü [TI] Cezayir'i, 2010 yılında yolsuzluğun en çok olduğu ülkeler sıralamasında yüzüncü sıradayken beşinci sıraya koydu. Böylece Cezayir, -Libya ve Moritanya'nın ardından- Arap devletlerinin en çok yolsuzluk yapan devleti oldu!
Cezayir, 4.68 milyar dolar fazlalık verdiği geçen yılın aynı dönemine göre son 11 ay içerisinde dış ticaret dengesinde 14.83 milyar Amerikan dolarını bulan bir fazlalık verdiğini açıkladı.
Cezayir'de yaşanan olaylar, insanların ihtiyaçlarına ve onuruna hiçbir değer vermeyen, ülkenin ve insanların boyunlarına musallat olan bir zümrenin insanların genelinin ayakları altında ezilmesini umursamayarak muazzam servetleri tekeline almalarını sağlayan laiklik felsefesine dayanan rejimin utanç verici çöküşünü göstermektedir.
Hükümetin kaçınılmaz patlamayı geciktirecek yamalamaları sonucunda ortaya çıkan geçici rahatlama sayesinde Cezayir'deki geçim sıkıntılarına köklü çözüm getirmek imkansızdır. Bilakis köklü çözüm yöneticinin, insanların ihtiyaçlarını temin etmeye ve göç etmeye itmek yerine onlara iş imkanı sağlamaya itina göstermesini farz kılan şeri bir nizamı ikame etmekle mümkündür. Zira İmam bir çobandır ve güttüğünden mesuldür. İslam'da devlet, gözetim devletidir tahsilat devleti değildir. Nitekim hadis-i şerifte şöyle geçmiştir: لا يدخل الجنة صاحب مكس "Meks (gümrük vergisi) sahibi cennete giremez."
Hizb-ut Tahrir, tek dertleri ticari iş yerlerini ve hükümet merkezlerini kırıp dökmek yoluyla öfkelerini dışa vurarak rahatlatmak olmaması için Cezayir'deki insanlarımıza ve kardeşlerimize seslenmektedir. Zira bu durum, bu malları meşru sahiplerine ait özel mülkiyet veya ümmetin mülkü olmaktan çıkarmaz. Gerçek çözüm, Ehl-il Hal ve'l Akd'den bozuk laik sistemi ve onunla birlikte fırsatçı siyasi tabakayı ortadan kaldırmalarını, servetin şeri hükümlere göre adil bir şekilde dağıtılmasına, ülkeyi ve insanları Batılı devletler ile Dünya Bankası ve IMF gibi araçlarının pençesinden kurtaracak ekonomik gelişmeye itina gösterecek bir Halifeye biat edilmesini talep etmekle mümkündür.
|
||||||