- Basın Açıklaması -

Yemen'deki Anayasa Değişiklikleri, Amerikalıları Değil İngilizleri Sevindirmektedir

 

No: YM–BA–2011–MB–TR–0001 

H. 30 Muharrem 1432
  M. 05 Ocak 2011

 

Ali Abdullah Salih, 29 Aralık 2010 günü San'a'da iktidardaki Ulusal Kongre Partisinin liderleri ile bir araya geldi. Bunun akabinde parti liderleri, geçmişte iki dönemle sınırlandırılan başkanlık döneminin kaç dönem olacağı belirtilmeksizin devlet başkanlığı süresini yedi yıldan beş yıl düşürmeyi, kadınlara parlamentoda ek olarak 44 sandalye verilmesini, geniş yetkili yerel yönetime geçilmesini öngören anayasa değişikliği çağrısında bulunarak değişiklikleri, oylanması ve onaylanması amacıyla parlamentoya sevk ettiler. Parlamento da görevi gereği değişiklikleri, onaylanması için özel bir komisyona sevk etti. Ulusal Kongre Partisi bu değişiklikleri, Ortak Forum İttifakı ile diyalogu kesmesinin ve sürpriz bir şekilde birlikte veya tek başına parlamento seçimlerine gitme kararı almasının ardından ortaya attı.

 

Avrupa Birliği'nin San'a'da ikamet eden temsilcileri İspanyol Mchaelih Serfouna Dorjsu ve Ortadoğu ve Güney Akdeniz Birliği Dairesi Direktörü Thomas Del Moral, iktidar partisi ile forum arasında siyasi rejimin reforma edilmesine dönük anayasa değişikliklerin yapılmasını ve gelecek parlamento seçimlerinde göreceli liste sisteminin benimsenmesini içeren diyalogun yeniden başlaması için anlaşma yapılması noktasında 2010 Temmuz ayında Amerika'nın temsilcileri eski büyükelçi Stephen Seche ile Amerikan Demokrasi Enstitüsü Bölge Müdür Yardımcısı Less Campbell'e karşı bir başarı elde etmişti.

 

Ayrıca Yemen hakkında New York'ta yapılan konferansın gündeminde de Ulusal Kongre Partisi ile Ortak Forum İttifakı arasında diyalog konusu vardı. Böylece iktidar rejiminin gelecek Şubat ayında Riyad'da yapılacak olan Yemen hakkındaki konferansa gidebilmesi için siyasi rejimde reform yapılması kaçınılmaz bir gereklilik haline geldi.

 

Batıdan gelen ilk tepkide Amerika Dışişleri Bakanlığı, Amerika'nın gelecek dönemde Yemen'deki planları ile çelişmesinden dolayı bu anayasa değişikliklerinin ertelenmesi talebinde bulunurken Yemen'deki iktidar rejiminin gözeticisi İngiltere ise yönetimi teslim ettiği kişinin elinde kalmasındaki çıkarları ile örtüşmesinden ve geçen Kasım ayının başlarında Londra'da düzenlenen "Yemen: Siyasi Dinamizm ve Uluslararası Politikanın Genel Çerçevesi" başlıklı konferansta atacağı adımları belirlemesinden dolayı anayasa değişiklikleri karşısındaki sessizliğini korudu.

 

Böylece Hizb-ut Tahrir / Yemen Vilayeti, 2006 Haziran ayında yayınladığı neşriyatında isabet ettirdi. Zira o neşriyatında Ali Abdullah Salih'in başkanlığa aday olmamasının apaçık bir mizansenden başka bir şey olmadığını söylemişti.

 

Ali Abdullah Salih, "Batılı tüketim" söylemlerine eklediği iki şey rejiminin demokrasiye ve kadının katılımına bağlıdır. Böylece ömrünün sonuna kadar yönetimde kalma arzusunu arkasında gizlemek üzere Batılıların kendisine emrettiği kota sistemini uygulayarak onlara kur yapmaktadır.

 

Ali Abdullah Salih, Batıyı hoşnut etmek için anayasayı değiştireceğine bazen onun İslami bir anayasa olduğunu bazen değişmez sabiteler olduğunu iddia ediyor… Oysa Ali Abdullah Salih, Batıyı öfkelendirmek ve alemlerin Rabbini hoşnut etmek üzere dalalet yerine hidayeti tercih etse sadece Yemen halkını değil bilakis tüm Müslümanları mutlu edecek ve üzerimizdeki Batı hakimiyetini sonsuza dek ulaştıracak Hilafet Nizamı'nı benimseyerek İslam'ı tatbik edecek bir güce sahiptir. Resul [SallAllahu Aleyhi ve Sellem], şöyle buyurmuştur: ... ثم تكون خلافة على منهاج النبوة "Sonra Nübüvvet Minhacı Üzere Hilafet olacak." Sonra da sustu.

 

Bu Basın Açıklamasını İndirmek İçin Lütfen Tıklayınız!