- Basın Açıklaması -

İran'ın, Amerika'nın Irak ve Afganistan'da Kurduğu Örgütleri

Desteklemedeki Rolü

 

No: HT–BA–2010–MMB–TR-0013

 

H. 19 Zilkade 1431

    M. 27 Ekim 2010

 

New York Times gazetesinin, Karzai hükümetinin İran'dan para aldığı şeklinde bir haber yayınlanmasından iki gün sonra İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mehmanparast dün İran'ın, "Afganistan'ın istikrarına katkıda bulunmak için… büyük yardımlar yaptığını" vurguladı. Afganistan devlet başkanın, İran'dan para aldığını kabul etmesinin ardından bu paranın, "bazı siyasilerin, milletvekillerinin, Afgan kabile liderlerinin borçlarını üstlenmek ve Taliban hareketindeki unsurları cezp etmek için" kullanıldığı nitelendirilmiştir.

 

İran dışişleri bakanlığının açıklamaları, İran rejiminin Amerika'nın Irak ve Afganistan'da kurduğu örgütleri ta başından beri lojistik, güvenlik, siyasi ve mali olarak desteklemedeki rolünü "şirin gösterme" yönünde verdiği çabadaki bir sırrı ifşa etmemektedir. Aynı şekilde İran-Amerikan ilişkilerinin "normalizasyonunun" ivme kazandığı ve İran'ın, Amerika'nın Afganistan ve Irak'taki çıkarlarına katkıda bulunma rolünün açığa çıktığı yönündeki yeni bir şeyi de ortaya çıkarmamaktadır. Nitekim daha önce eski savunma bakanı Ali Şemhani, Uzmanlar Konseyi ve eski devlet başkanı Haşimi Rafsancani ve eski devlet başkanı yardımcısı Muhammed Ali Ebtahi dahil birçok İranlı liderler İran'ın, Amerikan'ın Afganistan ve Irak işgalini desteklemedeki rolünü açıklamışlardır. Nitekim Ali Ebtahi, 15.01.204'te şu açıklamada bulunmuştur: "Şayet İran'ın desteği olmasaydı Amerika, Afganistan ve Irak'ı bu kadar kolay işgal edemezdi!" [Körfez Konferansı ve Geleceğin Zorlukları]

 

2008 yılında yayınlanan Baker-Hamilton raporunda, Amerikan yönetimine Afganistan'daki İran-Amerikan "işbirliğini" alıntılayıp Irak'ta aynısını yapması çağrısında bulunulmuştur. Nitekim öyle de olmuştur. Zira İran ve Amerikalı yetkililer arasında açıkça yapılan güvenlik görüşmeleri sırasında bundan maksadın, "Irak'ın istikrarını ve güvenliğini korumak" ve kesinlikle Amerikan işgali üzerindeki baskının hafifletilmesi olduğu açıklanmıştır. Bu ise bir taraftan güvenlik işbirliği yapmak ve etnik çatışmayı beslemek -ki bunları yapmakla İran rejimini görevlendirmiştir- ve diğer taraftan 'es-Sahve' gurubunu oluşturmak ve 'Sünnileri' siyasi sürece dahil etmek -ki bunu yapmakla da Suriye rejimini görevlendirmiştir- yoluyla Amerika'yı Irak bataklığından kurtarmak amacıyla Amerika'nın Bağdat'ta kurduğu fasit ajan nizamı pekiştirmek içindir…

 

İşte Obama yönetimi, direnişçilerin yoğun saldırılarıyla gittikçe kızışan Afganistan bataklığından çıkmaya çalışmakta dolayısıyla Amerikan işgali üzerindeki baskıyı hafifletmek, "ulusal uzlaşı" ve "barış süreci" denilen siyasi süreci kolaylaştırmak için Pakistan'ın yanı sıra İran'daki rejimle de işbirliği yapmaktadır. Ki Amerika, bu siyasi süreç yoluyla bariz askeri işgal hegemonya şeklini siyasi, ekonomik ve güvenlik hegemonyasına ve güvenlik anlaşmaları, danışmanlar, Afgan ordu güçleri ile polisini eğitecek eğitmenlerle gizlenen uzun erimli askeri varlığa dönüştürerek Afganistan halkını aldatmayı ümit etmektedir. Aynen Irak'ta yaptığı gibi. Hatta Amerika, Irak'taki "es-Sahve Konseyi" benzeri "Şura Evlatları Konseyi" adında bir konsey oluşturmaya başladı bile.

 

İran'ın, bu ay 18.10.2010'da yapılan ve geçiş sürecinin ele alındığı Afganistan Uluslararası Temas Gurubu Konferansı'na ilk defa katılmasıyla Afganistan'daki rolü dikkat çekici bir şekilde ortaya çıkmıştır. Nitekim 19.10.2010'daki haber ajanlarına göre Amerikan Temsilcisi Richeard Holbrooke, "Afganistan'da istikrarın" gerçekleşmesi için uluslararası çabalara dikkat çekerek Afganistan ve Pakistan'a yönelik şu açıklamada bulunmuştur: "İran'ın, Afganistan'daki barış sürecinde oynayacağı bir rolü vardır." Tabii ki bu da askeri, insani ve mali direncini kırmaksızın ve uluslararası heybetini sarsmaksızın hem Amerikan çıkarlarına göre hem de Amerika'nın hegemonyası ile çıkarlarını gerçekleştirecek şekilde olacaktır!

 

Bu Basın Açıklamasını İndirmek İçin Lütfen Tıklayınız!