- Basın Açıklaması - Demokratikleşme mi Yoksa İslam'a Dönüş mü?
Sudan'daki sözde muhalefet partileri birbirlerine demokratikleşme çağrısında bulundular, bunun için ittifaklar yapıldı, seminerler düzenlendi ve mitinglere çıkması için insanlar teşvik edildi ve hükümet; özellikle Ulusal Kongre Partisi, bu demokratikleşme fikrini reddetmedi ama otoritedeki payından da korkmaya başladı. Çünkü hükümet, farklı isimleriyle muhalefet partilerinin iktidar ve sandalye üstünlüğünü elde etmek için bu sloganı ön plana çıkarttıklarını çok iyi bilmektedir. Nitekim geçen pazartesi günü, bazı Sudan Halk Kurtuluş Hareketi ve muhalefet partileri mensuplarının gösteri için meydanlara çıkmaları ve Ulusal Kongre Partisi'nin onlara şiddetle karşılık vermesi iktidar mücadelesi olduğuna dair en iyi kanıttır.
Sudan'daki insanlar, sömürgeci kafir İngilizlerin ordularıyla çıkıp fikrini, nizamlarını ve kültürünü bırakmasından sonraki dönem boyunca ister birlikte isterse ayrı ayrı olsun bu partilerin hepsini denediler. Dolayısıyla ister şu anki iktidar partileri olsun isterse diğer muhalefet partileri olsun sözde demokrasi veya totaliter döneminde bir şekilde Sudan'daki yönetime ortak olmuşlardır. Askeri ve demokratik otorite olmak üzere her ikisi de zararlı olup beşerin koyduğu beşeri hükümlerle yönetmişlerdir. Zira bunların her ikisi bir paranın iki yüzü gibidir. Sudan halkı, bu dönemlerin hiçbirinde işlerini gözeten bu kimselerin bırakın ihsan ile gözetmelerini onların hiçbir hayrını dahi görmediler. Zira bu partiler nezdinde yönetim ve otorite, elde etmeye çalıştıkları bir ganimettir ki bu da tabii olan bir şeydir; çünkü geçmişteki ve şu andaki nizamların tamamı, gözetime değil de vergi toplamaya dayalı kapitalist Batı nizamlarının ürünüdür. Vakıa açısından (demokrasi ve askeriyesiyle) fesadı ve ayıbı belirgin olarak ortaya çıkmasının yanısıra bunlar, şeriat açısından da batıl nizamlardır ve Müslümanların bunlara muhakeme olması veya bunlarla hüküm vermesi caiz değildir. Allah Azze ve Celle şöyle buyurmuştur:وَمَنْ لَمْ يَحْكُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ فَأُولَئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ "Kim Allah'ın indirdiği (hükümler) ile hükmetmezse işte onlar kafirlerin ta kendileridir." [Maide 44]
Nifaşa ve geçici anayasa esası üzerine yapılan bu demokratikleşme çağrısı, istenilen dönüşüm ve değişimin yönetim, siyaset, ekonomi ve benzerleri gibi hayat nizamlarına yönelik olmayıp ancak şahısların bir başkasıyla değiştirilmesine yardım etmek olduğunu teyit etmektedir. Bu durumda bu çağrı, mevcut yöneticilerin diğer partilerdeki başka şahıslarla değişmesi demektir. Gerek mevcut yöneticiler gerekse muhalefet partileri, bunu çok iyi bilmektedirler. Bu nedenledir ki ülkede bu tür kutuplaşma, kargaşa ve siyasi kaos meydana gelmektedir.
Beldemizi bu kaos ve siyasi kargaşadan koruyacak olan ise herkesin İslam'a dönmesi ve İslam'ın, yönetim, sultan, anlaşmazlıkların çözümü ve hakların verilmesinin esası yapılmasıdır. Bu da ister Müslüman isterse gayrimüslim olsun tüm insanlar arasında adaleti sağlayacak olan Raşidi Hilafet Devleti'nin ikame edilmesiyle mümkündür. Zira onun gölgesinde herkes güven, itminan ve ihsan ile gözetimden nimetlenecek, yönetim ve sultan ümmetten sorumlu olup insanların pay kapmaya çalıştığı bir ganimet veya "pasta" olmayacaktır.
يا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا اسْتَجِيبُوا لِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاكُمْ لِمَا يُحْيِيكُمْ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ يَحُولُ بَيْنَ الْمَرْءِ وَقَلْبِهِ وَأَنَّهُ إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ "Ey iman edenler! Allah ve Resulü sizi size hayat veren şeye davet ettiği zaman icabet ediniz. Biliniz ki, Allah kişi ile onun kalbi arasına girer ve siz mutlaka onun huzurunda toplanacaksınız." [Enfal 24]
|
||||||