- Basın Açıklaması - Hizb-ut Tahrir / Endonezya’nın Manifestosu, Ümmetin Olumlu Tepkisini Kazandı
Hizb-ut Tahrir / Endonezya Vilâyet Meclisi, 21.05.2009 Perşembe günü, Cakarta’nın Mardika Caddesi’ndeki Devletlerarası Haber Ajansı binasının salonunda düzenlenen özel oturumdaki “İslâm ve Hadârat Halkası” programı altında Hizb-ut Tahrir / Endonezya adına resmî bir manifesto yayınladı. Hizb-ut Tahrir / Endonezya Vilâyeti Meclisi’nden oturuma şu kişiler katılmıştır: Üstâz Muhammed İsmâil Yusanto, Üstâz Hafîd Abdurrahman, Üstâz Rahmet Lebîb, Üstâz Ferîd Vecdi. Ayrıca mukayeseli araştırmacılardan: Eski Kara Kuvvetleri Başkanı Emekli General Tayasanu Sudurata, Siyasî Analist Dr. Bayma Arba, Ekonomist Dr. İmân Suğma, Eğitim Bakanı Müsteşarı Mühendis Taguh Javaranu, Medya Organı Uzmanı Dr. Endus Hâdî Mustafâ ve Sosyal Meseleler Aktivisti Sayın Tuti Almir katılmıştır.
Hizb-ut Tahir / Endonezya Vilâyet Meclisi Mutemedi Üstâz Hafîd Abdurrahman, açıklamasında Hizb-ut Tahrir’in bu resmî manifestosunun dünyadaki İslâmî beldelerin en büyüğü olması itibarıyla Endonezya’ya olan fiilî ilgisinin tezahürlerinden bir tezahür olduğunu ifade etti. Bu beyan, uzun yıllar geçmesine ve kalkınması için engin çabalar harcanmasına rağmen bu günümüze kadar kalkınmamış ve hayatının tüm yönlerinde sömürge olarak kalmaya devam etmiş olan şu anki ve gelecekteki durumlarına ilişkin hususlarda Endonezya’ya ve diğer İslâmî beldelere olan güçlü ilgisini ifade eden bir tezahürdür. Bu manifesto, tüm yönlerinde kalkınma ve ilerleme kaydederek Amerika, İngiltere, Avrupa Birliği, Rusya ve Çin gibi mevcut büyük devletlerin yerini almak üzere dünyanın en büyük devleti olması için bu ülkenin kalkınmasına yönelik Hizb-ut Tahrir’in fiili amellerinden biridir. İster maddî isterse manevî olsun bu ülkenin tüm sömürgeci şekillerinden kurtulmasının yanı sıra Allah’ın ona göğün ve yeryüzünün bereketini açması için onu İslâm’ın şerefine ve Allahu Te’alâ’nın rızasını nail olmaya ulaştırmak içindir. Hizb-ut Tahrir / Endonezya Vilâyeti Mutemedi, yönetim nizamı ve iktisat nizamı olmak üzere manifestosunda iki yöne yoğunlaştı ve bunu, içerisinde sorular ve cevapların olduğu karşılıklı görüşler takip etti.
İlk oturum, yönetim nizamı, ekonomik nizam, dış politika ve yargı sistemi hakkındaki araştırmalar üzerindeki soru-cevaba yoğunlaştı. Oturum Başkanı Üstâz Muhammed Karbit Vajakosoma; Üstâz Hafîd Abdurrahman, Rahme Lebîb, İsmâil Yusanto ve Ferîd Vecdi’ye konu hakkında sorular yöneltti. Onlar da bunlara dakik bir şekilde cevap verdiler. Ardından karşılaştırmalı araştırmacılar: Emekli General Tayasanu Sudurato, Dr. Bayma Arba ve Dr. İmân Suğma’ya sorular yönetildi ve resmî manifesto hakkındaki görüşlerini açıkladılar. Mülahazalarla birlikte genel olarak içerisinde geçenleri teyit ettiler. Katılımcılara tepkilerini dile getirmeleri imkânı verildi ve karşılaştırmalı araştırmacılara, Hizb-ut Tahrir’e ne kadar destek verdikleri şeklinde soru sordular.
İkinci oturum; öğretim, içtimaî nizam ve medya organları hakkındaki diğer araştırmalara yönelik soru-cevap üzerine yoğunlaştı. Oturum Başkanı Cemîl ez-Zeynî, aynı araştırmacılara konu hakkında sorular yöneltti. Onlar da samimiyet içerisinde detaylı şekilde bunlara cevap verdiler. Ardından görüşlerini ifade etmeleri için sıra karşılaştırmalı araştırmacılar Mühendis Taguh Javaranu, Dr. Endus Hâdî Mustafâ ve Tuti Almir’e geldi ve mülahazalarla birlikte genel olarak ortaya atılanları desteklediler. Tepkilerini dile getirmeleri için katılımcılara imkân verildi ve genel olarak olumlu ve coşkulu idi. Oturum, yerel saate göre tam olarak 13:00’da sona erdi, ana ve ek salonu dolduran 1000’in üzerinde katılımcı vardı. Endonezya’nın bağımsızlığını kazandığı altmış yıldan bu yana takip ettiği kadîm yolu terk etmesi, şeriat ve Hilâfet olan güçlü yolu takip etmesi kaçınılmaz olduğu şeklindeki aynı nihai intiba ile dağıldılar.
Vesselâmu Aleykum ve Rahmetullahi ve Berakâtuh.
|
||||