- Basın Açıklaması -

Gümrük Müzayedelerinde Satılan Mallar Gasp Edilmiş Mallardır, Bunların Satın Alınması veya Mülk Edinilmesi Haramdır

 

No: SD–BA–2009–RS–TR-0004

 

H. 24 Safer 1430
    M. 19 Şubat 2009

 

Deniz Limanı ve Gümrük İdaresi, sahiplerinin almayarak uzun bir dönem gümrükte bekleyen unutulmuş mallar olmaları itibarıyla muhtelif eşyalar, araçlar ve benzerlerini içeren konteynırları satmak için ara sıra müzayedeler düzenlemeyi alışkanlık haline getirdi. Unutulan bu mallar iki türdür: a) Limana ulaşan ve aslen sahiplerinin almaya gelmediği mallar. Bu ilân edilir, ardından da devletin lehine satılır. b) Sahiplerinin gümrük vergisini ödeyemediği veya gümrük yasası ve yönetmeliklerine aykırı olan mallar. Bunlar da devlet lehine satılır.

 

Bu satış, gazete ve benzeri medya organlarında reklam verilerek açık müzayedeler yoluyla insanlara yapılmaktadır. Bu bağlamda insanlara açıklamak isteriz ki sahiplerinin gümrük vergisini ödeyemediği veya gümrük yönetmeliklerine aykırı olması itibarıyla alıkonan bu mallar, gasp edilmiş mallar olmaları itibarıyla satın alınmaları şeran caiz değildir. Zira ister satmak, ister satın almak, ister hibe etmek, isterse benzeri yollarla olsun gasp edilmiş bir malın mülk edinilmesi şeran câiz değildir. Katâde’den, o da Hasan’dan, o da Semere’den Rasulullah [SallAllahu Aleyhi ve Sellem]’in şöyle buyurduğunu rivâyet etmiştir: عَلَى اليَدِ مَا أَخَذَتْ حتى تُؤَدِّيَهُ “Aldığı şeyi ( sahibine) iade etmesi ele vâciptir.

 

مَن اشترى سرقةً وهو يعلمُ أنَّها سرقةٌ فقد شرك في عارِها وإثمها  “Her kim, çalıntı olduğunu bildiği halde çalıntı malı satın alırsa, onun utancına ve günahına ortak olmuştur.” Gasp ise, haramlılık bakımından hırsızlıktan daha üst derecededir. Bunun yanı sıra İslâm, şer’i vecih dışında insanlardan malın alınmasını haram kılmıştır. Rasul Aleyhi’s Salâtu ve’s Selâm şöyle buyurmuştur: لاَ يَحِلُّ مَالُ امرِئٍ مُسْلِمٍ إِلاَّ بِطِيْبِ نَفْسِ مِنْهُ  Gönül hoşnutluğu ile olmadıkça Müslüman bir adamın malı helal olmaz.” Müslüman ise, ancak şeriat ile hoşnut edilir.

 

Gümrüğe gelince; o bir vergidir ve ister Müslümanlar isterse de başkaları olsun devletin bunu tebaasından almasını şeriat haram kılmıştır. Ukbe bin Âmir, Rasulullah [SallAllahu Aleyhi ve Selem]'in şöyle dediğini işittim dedi: لاَ يَدْخُلُ الْجَنّةَ صَاحِبُ مَكْسٍ  “Meks sahibi, Cennet’e giremez.”

 

Ancak vergi, şayet devleti bizim devletimizin tebaasından vergi alıyorsa harbî tüccardan alınır. Zira Müslümanların Halifesi, Müslümanların maslahatı ve rahatı için, onlardan vergiyi muaf tutmak isterse, buna hakkı vardır. Nitekim bugün Müslümanların beldelerinde -ki bunlardan biri de Sudan'dır- devletin tebaasından gümrük alması, şeran haram olup kâfir Batı'yı taklit etmek ve iktisatta onun metodunu takip etmektir. Oysa Allah’ın izniyle gelmekte olan İslâmi Devlet İkinci Hilâfet Devleti kurulduğunda tüm vergiler ile bugünkü mevcut gümrükleri kaldıracağı gibi malı ve tasarrufunu Hanîf Şeriat esasına göre yapacaktır. Bu devlet kurulana kadar devlet ve gümrük idaresi yetkililerine deriz ki, Allah'ın kulları hakkında Allah'tan ittikâ ediniz ve bu gasp edilmiş malları sahiplerine iade ediniz. Muhakkak ki Allah, gözlerin dışarıya fırladığı o günde bunu size soracak ve sizi muhasebe edecek.

 

Bu Basın Açıklamasını İndirmek İçin Lütfen Tıklayınız!